Prylar till en valp – vad behövs egentligen?

När det stora beslutet är taget, du vet vilken valp som ska flytta hem till dig och när, är det dags att inhandla allt den kommer att behöva i sitt nya hem! Men vilka prylar behöver egentligen en valp?

Kanske har du spanat på ett fint dyrt koppel i italienskt läder, lyxiga matskålar som matchar ditt kök eller en stilren hundbädd som kostar lika mycket som vilken annan inredningspryl i ditt hem. Den tråkiga verkligheten är att din valp antagligen är för liten för ett gediget läderkoppel med tunga detaljer i mässing och hellre tuggar goda lädret med sina små sylvassa mjölktänder än att gå fint. Den dyra hundbädden kanske valpen inte ens bryr sig om den första tiden eller ser den som en stor leksak och äter upp den på ett kick! För att inte tala om den fina designmatskålen som hunden till en början kanske inte klarar av att äta ur.

Det första halvåret med din valp är precis som att få hem en bebis, allt måste gå att tvätta och tåla att användas igen och igen. Lätta koppel och halsband/sele som tål en valp är att rekommendera, likaså en bädd som enkelt kan tvättas och matskålar som är lagom stora för en valp att äta och dricka ur. När din valp vuxit upp lite är det fritt fram att köpa de där fina hundsakerna och kopplena som du suktat efter! Hundpsykologen Charlotte Swanstein har skrivit om vad en valp behöver för att få en så bra start i livet som möjligt. Läs artikeln här!

Checklista – Valp

 • Matskålar – Gärna med lite lägre kant
 • Koppel – Lätt och tåligt i kanvas
 • Halsband/Sele – Lätt och mjukt i kanvas
 • Hundbädd – Lagom stor och tvättbar
 • Filt – Att ha med sig som snuttefilt till valpen
 • Leksak – Bitvänlig lagom stor
 • Godis – Att använda som belöning
 • Mat – Valpfoder, uppfödaren brukar rekommendera märke
 • Bajspåsar – Gärna miljövänliga
 • Apoteks-kit (klotång, blodstoppare, fästingborttagare, sårrengöring)
 • Vård-kit (valpschampo, mjuk borste, hundtandkräm, tandborste)