Hundens livslängd: Små tikar med långa nosar lever längst

Att välja rätt hundras är inte bara en fråga om preferenser och personlighet. Enligt Agria Breed Profiles finns det vissa hundraser som har en längre livslängd än andra, och det finns åtgärder som hundägare kan vidta för att förlänga sin hunds livslängd.

3 vanliga dödsorsaker och förebyggande åtgärder

Problem med rörelseapparaten: Många hundar lider av smärta i rygg, höfter, armbågar och knän, vilket kan påverka deras livskvalitet betydligt. För att förebygga detta är det viktigt att undvika övervikt hos hunden och kontakta en veterinär om hunden visar tecken på smärta eller stelhet.

Trafikolyckor: En vanlig dödsorsak för hundar som vistas i trafikerade områden eller är lösspringande är att bli påkörda av bil eller tåg. För att minimera risken för trafikolyckor är det viktigt att hålla hunden kopplad och att regelbundet träna på inkallning.

Cancer: Cancer kan drabba hundar i olika former. För att öka chansen till överlevnad är det viktigt att regelbundet undersöka hunden för eventuella knölar eller svullnader och att kontakta veterinären om något verkar vara avvikande.

Lång nos ökar hundens livslängd

Forskning har visat att det finns vissa faktorer som påverkar hundens livslängd. Enligt en studie publicerad i tidskriften Scientific Reports visar resultaten att små hundraser med lång nos har längre livslängd än hundar med platt nos. Dessutom visar studien att tikar oftast lever längre än hanar.

Studien analyserade data från över en halv miljon hundar och fann att större hundar generellt hade kortare livslängd än mindre hundar. Det fanns också skillnader mellan olika raser, där vissa raser hade betydligt längre livslängd än andra.

Vad kan du göra för att hjälpa våra hundar att leva längre?

Att välja rätt hundras är en viktig faktor för att öka chansen till en lång och hälsosam livslängd för ens fyrbenta vän. Utöver det finns det åtgärder som hundägare kan göra för att öka sin hunds välmående:

Regelbunden veterinärkontroll: Att regelbundet besöka veterinären för hälsokontroller kan hjälpa till att upptäcka eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede och behandla dem innan de blir allvarliga. Att följa vaccinationsschema för hund rekommenderas för att hålla den frisk och inte smittas av sjukdomar. 

Balanserad kost och motion: Att ge hunden en balanserad kost och tillräckligt med motion är avgörande för god hälsa. Övervikt ökar risken för olika hälsoproblem, såsom problem med rörelseapparaten samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Säkerhet: Att hålla hunden kopplad och att undvika att låta den vistas i närheten av trafikerade vägar eller farliga områden minskar risken för trafikrelaterade olyckor och skador.

Hundraser med hög risk att dö före 7-års ålder

HundrasVanligaste dödsorsakMedianålder vid dödsfallet
PomeranianSkada – påkörd av bil, tåg eller annat fordon4,4 år
Irländsk varghundTumör5,2 år
Grand DanoisMage och tarm5,3 år
Berner SennenhundTumör5,5 år
DreverSkada – påkörd av bil, tåg eller annat fordon5,6 år
Staffordshire BullterrierRörelseapparaten5,5 år
Cane CorsoRörelseapparaten5,7 år
Border CollieTumör5,9 år
Fransk BulldoggRörelseapparaten6,0 år
MopsNeurologisk sjukdom6,1 år
Dansk-svensk GårdshundSkada – påkörd av bil, tåg eller annat fordon6,2 år
Labrador RetrieverRörelseapparaten6,3 år
BlandrasTumör6,9 år

Hundraser med låg risk att dö före 7-års ålder

HundrasVanligaste dödsorsakMedianålder vid dödsfallet
Irish Softcoated Wheaten TerrierTumör10,0 år
DvärgschnauzerTumör9,4 år
BorderterrierTumör9,0 år
Chinese Crested DogTumör8,8 år
Jack Russell TerrierTumör8,8 år
Shih TzuTumör8,7 år
WhippetRörelseapparaten8,8 år
Bichon HavanaisMage/tarm8,2 år
Chihuahua, korthårigHjärta8,0 år
Chihuahua, långhårigHjärta7,7 år
Flatcoated RetrieverTumör7,6 år

Källa: Agria, Guardian