Ett tryggt nyår för hunden

Årets fest för oss människor – men ett trauma för många djur. På nyårsafton är det extra viktigt att anpassa miljön efter din pälskling. Här är experternas bästa tips för ett tryggare nyår.

1. Motionera hunden

Dagarna innan och på själva nyårsafton är det viktigt att du rastar hunden ordentligt i god tid innan midnatt. Även om din hund redan är orolig är det bra med motion, gärna på en plats helt utan störningar. Rasta ALLTID din hund kopplad, även i trädgården. Har du halsband på din hund, spänn gärna in den ett extra hål. Använder du sele, dubbelkolla att din hund inte kan dra sig ur den. Var uppmärksam på att en stressad hund inte nödvändigtvis vill uträtta sina behov.

2. Låt hunden välja plats

Låt hunden göra det som den känner sig trygg med i hemmet. Många hundar gömmer sig under en säng, under soffan eller vill vara i fred i ett rum eller badrummet. Erbjud den gärna mörka omgivningar och ha en radio på för att avleda ljuden från fyrverkerier och smällare. Ha en bädd och många filtar till hands, många hundar vill gömma sig men får inte plats under till exempel soffan. Vissa hundar skäller på ljuden men försök att undvika att tillrättavisa hunden om det sker.

3. Överge aldrig hunden

Lämna aldrig djur ensamma på nyårsaftonen. Om din hund blir rädd måste du finnas till hands för den, du är dess trygghet i livet. Lugna den med mjuk beröring eller distrahera den med ett gott tuggben om den vill äta. Tänk på att vissa hundar inte äter när de är stressade.

4. Träna inte på nyårsafton

Träna aldrig hunden med riktiga fyrverkerier. Rädsla för smällare och skott blir inte bättre när du utsätter hunden för det om du inte gjort det i kontrollerade former med hjälp av ljudinspelningar på låg nivå. Det kan dessvärre öka rädslan och hunden kan på sikt bli rädd för liknande ljud och situationer. Det är inte ovanligt att hundar som reagerar på fyrverkerier också blir rädda för åska och dörrar som smäller.

5. Lugnande hjälpmedel

Du kan pröva med öronproppar av fetvadd eller lätt fuktad bomull som försiktigt förs ner i hörselgången för att dämpa ljud men det bör du ha vant hunden vid tidigare.

Det finns även lugnande hjälpmedel som syntetiskt framställda feromoner som kan hjälpa din hund eller katt. De finns i halsband, spray och doftspridare som ansluts till eluttag. Adaptil för hund och Feliway för katt. Bach Blomessenser uppges av djurägare ha effekt på vissa djur. Bach har ”relax” till djur i form av droppar eller i spray som ska ge ett naturligt och lugnande känslotillstånd i en stressad miljö. Det finns också bodywrap och thundershirt som ger ett mjukt, konstant tryck som har en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade. 

Om du har djur med stora problem så kan en veterinär skriva ut läkemedelsklassade lugnande medel.

6. Chocktillstånd

Råkar din hund i akut chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är vita, tag omedelbart kontakt med en veterinär. Kolla upp i förväg vilka djursjukhus i din närhet som har jouröppet.

Svenska Kennelklubben har listat trygga boenden för hunden under nyår

Övriga husdjur

Det är viktigt att se till att din utekatt är inomhus under dygnen före och under nyårsafton. Rädslan kan annars få den att ge sig av långt hemifrån och att den inte hittar tillbaka. Även andra familjedjur som kaniner, marsvin, fåglar och andra djurslag kan också bli rädda. Se till att de inte är ensamma hemma och ha koll på deras reaktioner vid nyårsfyrverkerier och om olagligt smällande sker vid andra tidpunkter.

Källa: Arken Zoo, Hundar Utan Hem, Anicura