Så skyddar du din fyrbenta vän mot vägsaltet

Bor du i en stad med saltade vägar? Då kan din hunds tassar behöva lite extra kärlek och omsorg under denna kalla årstid. Vägsaltet torkar ut trampdynorna och kan skapa sprickor som svider. Så här kan du hjälpa din hund för att undvika obehag.

Under vintern är det viktigt att framför allt spola av och kolla tassarna efter en promenad på en saltad väg. Om saltet inte tas bort så kan det vara frätande och uttorkande för trampdynorna vilket kan resultera i att små, svidande sprickor uppstår. Tyvärr kan packad smuts mellan trampdynorna även leda till tovor. Huden blir varm och irriterad av tovorna vilket kan resultera i svamp.

Smörja in trampdynorna med tassalva 

Att enbart hålla koll på tassarna dagligen och spola av dem efter promenaderna räcker tyvärr inte alltid. Kanske behöver din hunds tassar smörjas in med tassalva. Fördelen är att salvan återfuktar trampdynorna och förebygger sprickor. Viktigt att ha i åtanke är att smörja på salvan en stund innan promenaden för att den ska hinna sjunka in i huden. Tasstift hittar du hos exempelvis WAP och Apoteket Hjärtat.

Hundskor 

I värsta fall, om din hund får stora problem med sprickor i tassarna, kan hundskor vara ett bra alternativ. Hundskor är en bra lösning för att skydda din hunds tassar, antingen mot väta, hårt underlag, kyla eller för att skydda läkande sår. Beroende på vad hunden går med på att ha på sig så finns det olika varianter på skor, man får helt enkelt testa sig fram.

Märket Pawz hundskor är gjorda av naturgummi. De är smidiga och är ett bra alternativ för att hålla vägsalt, smuts, is och snö borta från tassarna. Skorna är hållbara och kan användas flera gånger.

Kurgos hundskor är inte bara vattenavvisande utan de är även ergonomiska, bekväma och sportiga. Skorna skyddar tassarna i kallt och varmt klimat på promenader.

Källa: Agria, Sveriges Radio