Vad en valp behöver!

Alla valpar är som människobarn, i behov av vuxna som är kloka och vet vad som lämpar sig i olika situationer. Har du köpt din valp vid åtta veckors ålder – som är den rekommenderade åldern för köp av valp – så är valpen att jämföras med ett barn på ett och ett halvt år.

Vid ett års ålder jämför man hunden med en 15 – 16 åring och vägen dit för valpen och dig är alltså bara ett år. I en raketfart har det gått från du varit utan hund till att du är valpägare och sedan efter bara ett år har du en tonåring i huset, som dessutom är av en annan art och därmed ser på livet ur en annan synvinkel än vi gör.

Hundar är som folk är mest men också totalt annorlunda, därför behöver vi sätta oss in i de utvecklingsfakta som föreligger för alla valpar mot sitt vuxna jag. Olika raser växer fysiskt klart och mognar mentalt vid olika ålder.

Och ett tröstande ord tappa inte tålamodet och hoppet – med en så snabb utveckling för det lär bli många stunder när man känner ”orkar jag”? Men visst gör du det, det är valp- och unghundstiden som leder fram till din dröm – att ha en hund med i ditt liv och denna tid är påfrestande men även härlig. Det man ”offrat” och gjort rätt för sin valp/unghund har man sedan igen mångfalt i den vuxna hunden som är trygg med dig och kan en del ting som du önskar.

Lugn & ro den första tiden

En valp behöver få introduceras i sitt nya hem i lugn och ro – utan att hela grannskapet/släkten skall komma på besök i början. Vänj valpen vid den närmsta kretsen under lugna former över en period på 10 – 14 dagar och i små portioner vid varje nytt möte.

En valp kan behöva hindras från att kunna röra sig fritt i hemmet genom tillfälliga kompostgaller, för att inte trilla ner för en trappa, komma åt olika ömma saker i hemmet. Och alla farliga föremål så som kemiska och medicinska ämnen liksom små, små ting behöver stängas in i en låda/skåp. Vilket för övrigt även gäller familjens skor – för att de skall överleva valptiden och man själv skall slippa springa omkring och vakta och utbrista nej, nej i tid och otid.

Tålamod är valpens bästa vän

En valp är inte rumsren förrän man lärt den att toaletten är utomhus och sedan är det så att rent fysiskt kan en valp inte hålla sig förrän den är cirka sex månader. Det betyder att den kanske inte gjort inomhus på flera veckor och så kommer det en dag med både det ena och det andra på golvet där hemma. Då vet man att man inte vart tillräckligt observant och att man för tidigt trott om valpen att den vet att den inte skall göra ifrån sig inomhus – det vet den alltså inte.

Det är inte ovanligt att en valp kan behöva komma ut för att kissa tre gånger i timman när den är vaken. Allt är nytt för en valp och det är lite spännande, spännande händelser/nyheter skapar ökad aktivitet i kroppen och urinblåsan fylls på – kissdax igen, kanske bara efter femton minuter sedan sist man var ute. Och om man skall lära en valp att bli rumsren behöver det bli så få misstag som möjligt – det hela hänger på oss alltså.

Valpar skall inte gå promenader, de skall möta omgivningarna i små, små portioner och gärna många olika miljöer under de första fyra fem veckorna. Detta innebär planering, att man till exempel åker till ett område med mycket lastbilar alternativt att man åker till landet/skogen där tystnaden finns i naturen, så att valpen får se och uppleva andra miljöer än de som finns just utanför ytterdörren där hemma.

Skynda långsamt & läs din valps intresse

Det är lätt för oss att glömma bort att allt i vår vardag är nytt för en valp, så med god planering och lugn presentation för valpen av nytt, dess mer harmonisk blir den som vuxen. Din vardag skall alltså successivt introduceras för valpen så den blir trygg i den.

En valp som är trött och blir skrämd kan få men för framtiden, så skynda långsamt och läs din valps intresse. Tvinga den aldrig till något mer än den nödvändiga omvårdnaden som pälsvård, kloklippning och annat – men ta tid på dig och låt det bli en trevlig stund.

En liten valp behöver sova 20-22 timmar

Sömn kan inte överskattas, en åtta veckors valp behöver 20 – 22 timmar sömn/dygn. Och in emellan skall alltså små upptäckter av nya hemmet, yttre omgivningen och kanske kommer lillmattes kompis på besök, detta måste man vara beredd på så det får plats men ändå tid för sömn för valpen. De första fyra veckorna bör var mer inriktad på korta möte med nytt och mer av många små tupplurar. Allteftersom valpen växer tål den mer vaken tid och nya möten utan att det ger stress.

En valp behöver en egen trygg sovplats, där den vet att den kan vila ostört. I detta sammanhang kan nämnas att de flesta hundar älskar igloo liknande sovplatser – att tre väggar finns och ett tak. Idag finns massor av liknande textilburar i handeln. Många valpar vet inte när det är dags för en tupplur så man får som hundägare ta den lilla i famnen sätta sig på en lugn plats, smeka den lugnt och invänta sömnen. Den brukar komma ganska snart. Då kan man smyga iväg och få lite tid till att sköta annat.

När du kommer gående med din nya valp kommer du att möta massor av människor som vill klappa, lyfta upp och ge olika vänliga råd. Välj vilka råd du vill ta till dig och tacka för de andra men glöm bort dom. Min bok ”Hundens första år” ger dig information om valputvecklingen som den sker enligt genetiska steg och tips på vad du kan tänka på för att ge din valp stadga, trygghet så ni får ett härligt liv.


Om Charlotte Swanstein

Charlotte Swanstein är hundpsykolog och beteendevetare på arten hund. Hon besitter specialkunskap på våra olika hundraser, deras behov, mentalitet och intresseområden. Charlotte är utbildad av Anders Hallgren som är den förstnämnda hundpsykologen med erkänt rykte inte bara inom Norden utan också i Europa och USA och startade sitt företag Fido’s Hundinformation 1993. Idag arbetar Charlotte med rådgivning inom hund både via sin hemsida Fidos.se och genom personliga möten, hon har även skrivit flertalet böcker inom ämnet.