Ny guide: Res säkert med hund

Att ta med pälsklingen på äventyr är något som lockar många hundägare. Om du ska resa med bil så finns det en del säkerhetsåtgärder som måste tas i beaktning. Här är din guide till hur du och din hund kan färdas på vägarna på ett så säkert sätt som möjligt.

Jordbruksverket är tydliga med reglerna kring att transportera hundar. Det är förbjudet att ha hunden lös i bilen. Med hjälp av bland annat en transportbur eller säkerhetsbälte för hundar kan du se till att hunden är säkrad vid inbromsning. Skulle du åka med hunden lös i bilen och sedan blir stoppad av polisen så riskerar du 1 500 kr i böter. Den mest allvarliga konsekvensen är dock vad som händer vid en hård inbromsning eller vid en krock. Till och med en liten hund förvandlas till en flera hundra kilo tung projektil med katastrofala följder för både passagerare och hund. 

Övriga rättelser som är bra att hålla koll på är att aldrig lämna hunden ensam i bilen om temperaturen inne i kupén kan gå över 25 grader eller under -5 grader. Var sjätte timme, helst oftare, ska hunden rastas och få vatten. 

Bilbälte för hundar

Ett enkelt sätt att hålla hunden trygg under bilfärden är att sätta fast den med ett säkerhetsbälte eller bilsele som är anpassat för hundar. Denna lösning är också smidig om du har begränsat med plats i bilen. Bilselet sätts fast i bilens säkerhetsbälte vilket gör att hunden får samma säkerhet som de mänskliga passagerarna. Viktigt att tänka på är att välja rätt storlek på bilselet och att sätet framför inte är placerat för nära hunden. Det ska finnas gott om plats för att inte riskera att hunden kraschar in i sätet framför innan säkerhetsbältet stoppar farten. Utbudet på bälten är stort. 

Rukkas bilsele är smidigt att sätta fast och designen är bekväm tack vare den mjuka fyllningen på bröstet. Du trär bilbältet genom öglan på ryggen. Selet är även justerbart runt bröstet och halsen för att det ska passa så bra som möjligt.

Bilbur

Det finns särskilda hundburar som är anpassade för en säker bilfärd med hund. I Sverige är det RISE (Sveriges Forskningsinstitut) som utför krocktester på hundburar och avgör om de är säkra i trafiken. Viktigt att tänka på är att ventilationen ska vara bra där hunden är placerad och att hunden kan få skugga där den ligger. Det är också viktigt att anpassa bilburen efter hundens storlek så att den kan ligga ner och vända sig hur den vill. Om fler än en hund transporteras i buren måste den givetvis vara mycket större. I djurbutiker kan du få hjälp att hitta rätt.

Bilstol eller transportväska

För bekvämlighetens skull så finns det speciella bilstolar för hundar som kan fästas på sätet. Bilstolarna har en öppning för hundens säkerhetsbälte. Trixies bilstol är mjuk, mysig och bekväm med mycket vaddering. Stolen har remmar för att fästa den på bilsätet. Passar mindre hundar. 

Transportväskor är också ett bra alternativ att resa med så länge väskan går att sätta fast i bilen. Sleepypod tillverkar krocktestade och bekväma transportväskor för både hundar och katter. Läs mer om produkten här.

Källa: Trygghansa, Arken Zoo, Jordbruksverket