10 saker din hund vet om dig

Hundar kallas ofta för människans bästa vän. Då kanske det inte är så konstigt att våra hundar känner oss lika bra som vi känner dem. Visste du till exempel att hundar kan nosa sig till både rädsla och kvinnors ägglossning?

I en engelsk studie exponerades ett antal hundar för bilder på glada och arga ansikten tillsammans med glada eller arga ljudklipp. Varje hund testades 10 gånger vid två olika tillfällen och resultatet visade att hundarna helst tittade på bilden som stämde överens med ljudet som spelades upp.

Genom den här studien drog forskarna slutsatsen att det finns vetenskapliga bevis för att hundar kan läsa av innebörden av människors ansiktsuttryck.

Hund tass och människohand som håller hand.

Tre känslor hundar kan läsa av hos människor

  • Ledsen – Hundar är bland de bästa på att läsa av oss människor när vi är ledsna och vi finner dessutom tröst i deras närvaro och blickar.
  • Rädsla: När en människa blir rädd utsöndras stresshormoner som hundar uppfattar med nosen. En del hundar reagerar och börjar beskydda oss medan andra tittar och undrar hur vi vill ha hjälp.
  • Ilska: För att en hund ska förstå ilska behöver du inte skrika. Hundar märker det exempelvis genom vi sätter händerna i sidorna eller hur vi tittar på hunden. Tänk bara på att hunden inte alltid märker om du är arg på den eller någon annan.
Människa och hund på ett fält i solnedgången.

Sju andra saker din hund vet om dig

  • Om du är sjuk: Det finns hundar som både kan upptäcka cancer och epilepsianfall men även otränade familjehundar märker om något är på tok. Människor utsöndrar ett speciellt ämne vid sjukdom som hundar känner av med sin känsliga nos.
  • Om du är snäll mot andra – Dina fiender är också din hunds fiender. Hunden läser av ditt kroppsspråk och agerar utefter det. Hundar vill alltså umgås med snälla och generösa människor.
  • Om du är orättvis: I en österrikisk studie lät forskare två hundar utföra samma uppgift – men det var bara den ena hunden som fick belöning. Hunden som inte fick något började klia och slicka sig otåligt. Däremot spelade det ingen roll om det var olika belöningar.
  • Om du prioriterar någon annan: Ofta känner vi rädsla att hundar ska bli avundsjuka när vi skaffar barn. En del hundar välkomnar den nya familjemedlemmen medan andra kan ställa sig emellan. Fortsätter du dock visa en delad uppmärksamhet då och då kommer hunden lära sig att den också är välkommen att vara med.
  • Förstår dina intentioner: Ofta hinner du inte ens tänka promenad förrän din hund står och tittar på kopplet. Hundar följer hela tiden vår blick och ligger hela tiden ett steg före.
  • När du tänker vända ryggen till: Har du förberett en god stek som ska vila på bänken medan du gör något annat? Räkna med att din hund är beredd att slå till så fort du vänder ryggen till.
  • Gravida kvinnor: Hundar känner av hormoner och kan till och med känna av om en kvinna har ägglossning. De vill ofta hålla sig nära och luta huvudet mot magen.

Källa: Härliga Hund & Tidningen Djurskyddet

Missa inte att läsa vår andra artikel, 7 sätt din hund visar dig kärlek på.