7 sätt din hund visar dig kärlek på

Har du någon gång funderat på om och hur din hund visar dig kärlek? Att läsa av andra människor kan tyckas vara enklare, men vet du vad du ska titta efter kommer du snart även förstå din hund. Hundar använder sitt kroppsspråk för att visa kärlek.

Hundar brukar kallas för människans bästa vän. Enligt filosofiprofessorn Jonna Bornemark, har påståendet även en grund i forskningen. Hon menar att det inte bara är vi människor som kan känna kärlek, utan även hundar och alla andra däggdjur. Däremot är det enligt henne inte säkert att kärleken syns på samma sätt mellan hund och människa som människor emellan. I februari medverkade hon i Malou efter tio och sa följande.

Forskningen pekar inte ut kärlek som något som verkligen skiljer människor från djur. Även om vi kan ha mer av vissa andra saker, som verbalt språk och abstrakt tänkande”, säger Jonna Bornemark.

Kärlek handlar om att peka ut vad som är viktigt i världen och för hundar är det enligt Jonna Bornemark, gos, lek, trygghet, sysselsättning och mat. Dock är hon tydlig med att för att du ska vinna kärleken från en hund handlar det om relationer, inte bara att ge hunden mat utan så mycket mer.

Såhär visar hundar kärlek

Nosen, brukar din hund komma fram och gnugga nosen mot ditt ben? Det kan vara ett tecken på kärlek och att hunden försöker säga hej, jag gillar dig. Det kan även såklart vara ett sätt för hunden att påkalla din uppmärksamhet. Stirrar hunden på dig och vill ha kroppskontakt efter gnuggningen med nosen är det ett tecken på kärlek.

Ögonkontakt, på så sätt visar hunden både kärlek och tillit. Sker det regelbundet kan det var ett tecken på kärlek. Vid ögonkontakt släpper hundens hjärna precis som din ut oxytocin, vilket är ett hormon som skapar relation mellan mammor och barn. Du måste dock vara uppmärksam, en hotfull ögonkontakt är inte samma sak. Du bör därför inte stirra i en okänd eller nervös hunds ögon. Relation genom ögonkontakt byggs över tid.

Slick, en puss är ett tecken på kärlek och det gäller även för hundar. Slickar din hund dig vill den säga, jag gillar dig så mycket. Slickningar kan även signalera lägre social status och på så sätt kan det vara ett sätt för hunden att visa respekt.

Suckar/gäspningar, brukar din hund sucka eller gäspa bredvid dig? Det kan vara ett tecken på lycka hos hunden. Kurar den dessutom ihop sig och gör ett mjuk ljud, är det ett tecken på att hunden känner sig trygg i din närhet.

Hopp, för många hundägare är det förbjudet för hunden att hoppa. Det är dock ett tecken på att hunden bryr sig om dig. Hundar vill vara nära människors ansikten och på så sätt försöker de komma närmare ditt ansikte. Så tänk på det nästa gång, din hund försöker bara visa dig kärlek.

Lutningar, när din hund kommer fram och lutar sig mot dina ben, är det ett sätt för dem att visa hur mycket de litar på dig. Det är även hundens sätt att ge dig en kram. Lutningar kan även innebära kontroll men den kärleksfulla lutningen är lugn och avslappnad.

Rullningar, det absolut starkaste tecknet på kärlek är när din hund lägger sig på rygg och vill bli kliad på magen. Rullningar är precis som lutningar ett tecken på tillit. Rullar din hund över på rygg så försöker den säga att den både litar på dig och gillar dig väldigt mycket.

Foto: Josefin Petersson

Källa: Kurera och Rover.