Naturligt och giftfritt mot fästingar

Idag finns det inte något hundraprocentigt skydd mot fästingar, däremot finns en uppsjö av olika läkemedel som ska motverka dem. Men för de som inte vill ge sin hund insektsgift i form av droppar i nacken eller oral tablett så finns naturliga och helt giftfria alternativ. Vi har listat några av dem och vissa kan du enkelt göra hemma själv.

De naturliga och giftfria alternativen har inte forskning bakom sig på samma sätt som läkemedelsklassade fästingmedel men många upplever att dessa hjälper. Oavsett vilket fästingskydd du än väljer till din pälskling är det viktigt att kolla igenom pälsen minst en gång om dagen för att upptäcka fästingar och avlägsna dem så fort som möjligt. 

Rosmarinvatten

Fästingar tycks undvika vissa örter såsom rosmarin och timjan enligt vissa. Du kan enkelt göra eget och väldoftande rosmarinvatten. Vattnet förvarar du i en sprayflaska och innan skogspromenaden sprayar du ditt husdjurs ben, mage och svans. Du kan även spraya dig själv! Läs mer om hur du gör ditt eget rosmarinvatten på Fidos.se

Kokosolja

Fettsyran laurinsyra (som även finns i bröstmjölk) som finns i kokosolja tycker fästingarna inte tycker om. Och hela 40-60 % av fettet i kokosolja består av just laurinsyra. Ta en lite kokosolja och värm upp i dina händer, sen stryker du oljan över ditt husdjurs päls. Läs mer på Ekotipset.se

Skogsapoteket Försvinn

Försvinn är en produkt från Skogsapoteket som endast innehåller naturliga ingredienser. De Ingredienserna är KRAV-godkänd rapsolja, ekologiskt bivax samt myrmarksväxt vars doft skrämmer bort fästingarna. Försvinn finns som spray, salva och roll-on och finns att köpa hos bland andra Apotea. Läs mer på Skogsapoteket.se.

WAP: 2 Tick ointment 

Det svenska hudvårdsvarumärket för hund WAP Dogcare har en egen produkt i form av en salva som stryks på hundens päls. Kombinationen av de naturliga ingredienserna och dofterna av karanjaolja, cederträolja och lavendelolja gör att fästingar och annan ohyra håller sig borta. Läs mer på Wapdogcare.com.

Tic Clip Fästingmedaljong

Tic Clip är ett hänge som du fäster på hundens halsband och låter sitta hela fästingsäsongen. Hänget är laddat med bioenergi som skapar ett magnetfält runt hunden vilket försvårar för fästingar, loppor och löss att lokalisera djuret. Läs mer på Jakt.se.

Bärnstenshalsband

Bärnsten i form av ett halsband som hunden bär blir elektrostatiskt laddad när den gnids mot husdjurets päls. Då uppstår en liten spänning som fästingar inte tycker om och drar sig ifrån. Läs mer om bärnstenshalsband på Elvingsson.com.

Läs mer om fästingar i vår fästingguide!