Fästingsäsongen i full blom – allt du behöver veta

Så fort temperaturen stiger över fem plusgrader är fästingar aktiva och riskerar att drabba våra husdjur. Sedan 2019 har andelen som rapporterat in att deras hund eller katt drabbats av fästingar ökat från 74%, 2019, till 82%, 2020. Det avslöjar en ny undersökning utförd av Sveriges största djurbutik Arken Zoo. Här följer våra bästa råd om hur du bäst tar hand om din pälskling i fästingtider.

Risken att få fästingar gör att drygt en tredjedel (34%) av svenskarna undviker vissa platser som högt gräs eller skogspromenader. Arken Zoo har också tagit reda på husdjursägares vanor kring hur de avlägsnar fästingar om det skulle behövas. Undersökningen visar på okunskap kring hur de tas bort på bästa sätt. 16% uppger att de är osäkra eller inte vet hur de ska göra för att avlägsna en fästing på sitt husdjur, föregående år var siffran 18%. Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät under mars 2020 och totalt deltog 19 696 personer.

Vad kan jag göra för att skydda min pälskling?

Det finns flera olika typer av fästingmedel och råd om hur man bäst skyddar ditt husdjur mot dessa blodsugande parasiter. Vissa fästingmedel som är anpassade för hundar kan vara giftiga för katter och vice versa. De vanligaste är spot-on som appliceras i nacken och fästinghalsband som båda är receptfria. Det finns också receptbelagda fästingförebyggande tabletter som ges till hunden oralt. Alla fästingmedel har olika verkningstid och det är viktigt att hålla koll på när det är dags att fylla på. Vissa föredrar naturliga fästingskydd, dessa har ingen forskning bakom sig men många upplever skillnad ändå.

Vad du än väljer för fästingskydd till din pälskling, kom ihåg att kolla igenom ditt husdjur minst en gång om dagen för att upptäcka eventuella fästingar så fort som möjligt och ta bort dem genast. Vår Petit Expert och veterinär Jenny Garland har skrivit om hur du väljer rätt fästingskydd till din hund, läs artikeln här.

Hur tar jag bort en fästing?

Det finns flera olika typer av verktyg för att avlägsna fästingar, vissa ser ut som en liten kofot och vissa är som en penna med en ögla på. En del föredrar att ta bort med tummen och pekfingret likt en pincett med hjälp av nageln. Det viktigaste är att hela fästingen kommer ut och att den inte krossas då kan den spy smittoämnen i ditt husdjur. Lägg heller inte på fett då det också kan orsaka att fästingen spyr. Om rester från fästingen sitter kvar är det viktigt att hålla bettet under uppsikt så att ingen inflammation uppstår.

  1. Flytta på pälsen kring fästingen så gott det går för att enklare få grepp om den.
  2. Placera fästingplockaren så nära huden som möjligt och greppa långt ner om fästingens huvud för att vara säker på att du får bort hela.
  3. Dra försiktigt ut fästingen från huden och vrid fästingplockaren i en halvcirkel tills fästingen lossnar. 
  4. Desinficera bettet och fästingplockaren när fästingen är borttagen. 

Kan mitt husdjur bli sjuk av fästingar?

Fästingburna sjukdomar som anaplasma och borrelia är ganska vanligt bland hundar, även TBE förekommer men är mycket ovanligt. Anaplasma kan också drabba katter, men det är sällsynt att katter får borrelia. Oftast leder sjukdomarna inte till allvarliga symtom. Viktigt att tänka på är att ditt husdjur kan föra över fästingen till dig och i värsta fall göra dig sjuk. Glöm därför inte att kolla dig själv dagligen, speciellt om du sover med ditt husdjur!

Källa: Arken Zoo, FirstVet, Agria
Fotograf: Fredrik Ohlander