Ekoguide för katter

Att hitta miljövänliga och ekologiska kattprodukter är tyvärr inte helt lätt. Petit Paper har finkammat marknaden för att ge alla kattägare den ultimata ekoguiden för foder, godis, leksaker, pälsvård och tillbehör för katt!

Foder & godis

Ekologisk blötmat och torrfoder från Lily’s Kitchen, tillverkat av ekologiska ingredienser i Storbritannien. Finns att köpa hos Ellios Hund & Katt.

Holländska Yarrah har tillverkat ekologisk kattmat sedan 1992 och använder aldrig råvaror från den storskaliga djurindustrin. Deras fisk är dessutom MSC-märkt. Både blöt- och torrfoder finns att köpa hos t ex Animail.

Ekologisk blötmat från Catz Finefood innehåller kött från ekocertifierade tyska gårdar och är naturligt fritt från antibiotika, syntetiska bekämpningsmedel, benmjöl och proteinsubstitut. Finns att köpa hos bl a Zooplus.

Tyska Port 21 erbjuder torrfoder med ekologisk och frigående kyckling eller anka, finns att köpa hos Zooplus.

Tyska familjeföretaget Happy Cat har tillverkat kattmat i tre generationer och äntligen finns fyra ekologiska produkter i deras sortiment. Fodret är baserat på en enda animalisk proteinkälla från ekologisk djurhållning. Torrfodret finns hos Zooplus och våtfodret hos Vetapotek.  

Italienska Schesir har lyssnat på sina kunder och tagit fram ett ekologiskt sortiment med både torr- och blötfoder för katt. Finns hos bl a Bitiba.

Danska OLIVERS Pet Food tillverkar ekologiskt torr- och våtfoder med kött från noga utvalda ekologiska gårdar. OLIVERS Organic Cat är 100% glutenfritt och innehåller torkade tran- och blåbär som främjar kattens urinvägar.

Herrmanns var pionjärer i Tyskland vad gäller ekologisk kattmat och tillverkar högkvalitativt foder i egna fabriker. Hela sortimentet finns att köpa på Zooplus.

Svenska Masterpet säljer lyxgodis i små bitar av svensk torkad lever. Perfekt när du vill unna din kisse något extra!

Raw For Paw säljer ekologiskt och svenskproducerat godis som passar både hund och katt. Godiset är tillverkat av kött från vilda djur som lever det goda livet i svenska skogar och från djur som har det bra på gårdar i Sverige – helt utan tillsatser. Finns bl a hos Zoo.se. Läs mer om Raw For Paw i vår Petit Selected-artikel.

Kattsand

Majstors Majs-Strö Kattsand är organisk miljövänlig vegetabilisk kattsand tillverkad av biologisk nedbrytbart majsgranulat. Går att kompostera och finns att köpa hos Vetzoo. Läs mer om Majs-Strö i vår Petit Selected-artikel.

Ecolife är ett ekologiskt kattströ som är 100% naturligt och 100% biologiskt nedbrytbart. Det är tillverkat av spannmålsbiprodukter samt ärt- och fruktfiber. Ecolife kattströ är helt fri från kemiska tillsatser och den räcker dubbelt så länge jämfört med vanlig kattsand, vilket bidrar till bättre ekonomi och mindre avfall. Finns att köpa hos t ex Supercat.

PeeWee är svensktillverkade pellets som är fullständigt biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Ströet tillverkas i Dalarna av träspån som är en restprodukt från Svensk trävaruindustri. Pelletsen är speciellt framtagna för att fungera i PeeWee tvådelade katt-toa, men fungerar lika bra som bottenmaterial / strö för smådjur. Säljs bl a hos Vetzoo.

SoftCat kattströ är tillverkad av snabbväxande och förnybara grässorter – ett bra miljöval som inte gör avkall på kvalitén eller funktionen som en kattsand bör ha. Den är biologiskt nedbrytbar och tillverkad av snabbt förnybara råvaror. Sanden är helt fri från bentonitlera och finns att köpa hos Supercat

Sensitive GreenPower från Cat’s Best är ett komposterbart och 100% biologiskt nedbrytbart kattströ av pellets. Pelletsen tillverkas av PEFC-certifierat träspill. Finns hos Supercat.

Nature’s Calling är en 100% naturlig och biologiskt nedbrytbar kattsand som tillverkas av fibermaterial från valnötsskal. Säljs hos Supercat.

Greenwoods biologiskt nedbrytbara, klumpbildande strö av 100 % rena växtfibrer. Ströet är biologiskt nedbrytbart. Du behöver bara plocka bort och spola ner klumparna – större mängder kan kastas på komposten. Finns hos Zooplus.

Paperloo från Little&Bigger är gjort av 100 % återvunnet papper/cellulosa och är biologiskt nedbrytbart. Tillverkat i Tyskland. Finns hos Arken Zoo.

Pälsvård

Majstors shampoo & balsam är naturligt ekologiskt kattschampo och balsam. Milt och skonsamt för både hud och päls, och för miljön.

Majstor erbjuder även ekologisk insektsspray som håller t ex fästingar borta. Sprayen innehåller bara naturliga ingredienser, inga miljöfarliga eller hälsofarliga kemikalier. Oljan har en frisk behagligt mjuk doft av citron.

I samma serie finns en Eko Örontvätt som kan används i förebyggande syfte hos hund och katt. Skonsam mot öronen samtidigt som den rengör och doftar behagligt. Lindrar klåda och irritation.

Svenska Masterpet har en pälsvårdsserie för katt baserad på ekologiska och naturliga ingredienser. 

Ekologisk tassalva från Klockargårdens med råvaror som hjälper, mjukgör, lindrar och förebygger torra och spruckna trampdynor. Köps hos Grön Gåva

Miljövänlig borste i lackat bokträ med naturborst som inte orsakar statisk elektricitet, från tyska familjeföretaget Redecker. Finns att köpa hos Jordklok.

Leksaker

Brittiska Beco Pets kattleksaker är tillverkade återvunnen plast och 100% återvinningsbara när din katt har lekt färdigt med dem. Fyllda med kattmynta. Köp hos Supercat.

Svenska Miwo Design har tagit fram en gullig kattleksak i form av ett ekollon i ekologisk furu. Här kan du läsa mer!

Yeowww är ekologiskt odlad kattmynta från USA att fylla nya, gamla eller egentillverkade leksaker med. Finns bl a hos Miwo Design.

Yeowwws egna kattleksaker finns hos bl a Zoo.se.

Möbler & accessoarer

Polska MyKotty tillverkar kattmöbler av miljövänlig wellpapp. Lui lounge är den perfekta sov- och lekplatsen för din katt i wellpapp. Materialet har en perfekt struktur för att locka din katt att klösa på den och materialet är värmande och din katt kommer gilla att sova på sin Lui lounge. 

Katthuset Mia modern cathouse uppfyller din katts behov av att gömma sig, både för att kunna spana på och överraska sin kattkompis eller sitt byte, och för att kunna ta en catnap ostört på en skyddad plats.

Båda möbler är handgjorda i Polen med lokal miljövänlig wellpapp och ett certifierat lim, säkert för både djur och människor. Finns att köpa hos Supercat.

Beco Pets har både matskålar och kattlådor tillverkade av hållbar bambu, majsstärkelse och risskal. Bambufibrer blandas med risskal, en biprodukt från risodling, för att skapa en nedbrytbar skål. Den naturliga styrkan hos bambu gör skålarna lika tåliga och slitstarka som plastalternativ. Matskålen håller i många år och när du är klar med den så är den komposterbar. Läs mer om skålarna här!

Italienska IMAC tillverkar snygga transportburar av återvunnen plast. Läs mer om burarna här!

Kattbädd från Project Blu

Brittiska Project Blu har tagit fram fina och sköna kattbäddar av återvunnen polyesterfiber. Läs mer om bäddarna här.

Kattens egna lilla krypin. Svenska Miwo Design säljer den här fina igloon tillverkad av ekologisk bambu.

Miwo Design