Valppriserna skjuter i höjden

Under coronapandemin har fler familjer passat på att skaffa hund och efterfrågan gör att valppriserna nu sticker iväg. En valp av populär ras kostar nu mellan 30 000 – 60 000 kr och varning utfärdas för oseriösa uppfödare och smuggelhundar.

Hööks Labradoodle i Skåne får cirka 10 kullar per år och här kostar en valp mellan 45 000 – 60 000 kronor. Nyligen genererade en annons om ny kull 1 000 personer i kö på två timmar, något som speglar det rådande valpintresset i landet.

– En rasren valp kostar mellan 13 000-20 000 kronor. Hur kommer det sig då att blandrashundar säljs utan problem för allt från 25 000 upp till 75 000 kronor och vissa med avtal om att man lovar att inte använda hunden i avel. Styr marknadskrafter även över våra hundars liv – dyrare är bättre? skriver hundpsykologen och författaren Charlotte Swanstein.

Oseriösa uppfödare

Den stora efterfrågan under coronapandemin gör inte bara att valppriserna trissas upp, det poppar dessutom upp oseriösa uppfödare som ser sin chans att tjäna pengar. Många nya uppfödare tar hutlösa priser för valpar efter omeriterade föräldrar som ofta inte är hälsogranskade. Även den olagliga smugglingen av hundvalpar har ökat sedan coronas intåg.

– För mig är alla hundar fantastiska individer och jag ger dem alla samma rätt till ett bra liv, men är alla människor som säljer hundar, rasren, byracka eller nypåfunna blandningar kunniga och välmenande ”uppfödare”? Hundar ,”ett måste” tycks det vara för barnfamiljen men nu tycks en ny grupp ”måste ha hund” uppenbarat sig och kanske för att visa upp sin ekonomiska potential, då priset är skyhögt för en fin hund men ändock en byracka – är detta till gagn för hunden? skriver Charlotte Swanstein.

Vill du vara säker på att valpen du köper kommer från en seriös uppfödare? Här SKK:s checklista.

Källa: Svenska Dagbladet, SKK