Nya hundraskonstellationer

På sjuttiotalet hade vi Schabrador, en blandning av Schäfer och Labrador Retriever som var mycket vanlig, ojämn som typ så den blev aldrig en ras vilket förespråkarna slogs för. Idag är Schabradorer mer sällsynta.

Populära pudelblandningar

Cockerpoo, Labradoodle, Cavapoo med flera nya hundraskonstellationer finns idag och sedan tio år tillbaks då de dök upp som besökshundar på särskilda boende. Är det därför de kostar skjortan att köpa om man jämför med renrasiga hundar? Schabradoren var så billig att de nästan skänktes bort. Personligen tycker jag nog att hundar skall kosta relativt mycket så att man som hundägare får spara och längta – tänker det blir ett bättre hundägande då.

De renrasiga hundarna har tillkommit under hundratals och ibland, för vissa raser är de som ras stabil sedan tusentals år, på grund av att vi premierat deras insatts för oss människor i hundens arbete vilket underlättat våra liv och mänsklig utveckling, nämnvärt. 

Avel som främjar hälsosam rasstandard

De senaste 100-200 åren har hundraser fått stort engagemang från hundvänner som vill säkra rasernas egenart från annan hundras. De renrasiga hundarna av idag och speciellt under 1900-talet har stabila och värdsliga organisationer bakom hunduppfödning och raserna sin standard. Varje land i världen har en kennelklubb där man arbetar för landets raser, deras standard, olika arbetsprov med mera – dessa kennelklubbar är organiserade i den världsomspännande hundorganisationen för avel och raser FCI (Fédération Cynologique Internationale).

Renrasiga hundar har ofta fötts upp av en dedikerad uppfödare som skolat sig själv kring genetik, parning, tikens havande process och födsel, näringslära, valphantering med mera. Uppfödare som lagt massor av tid på att få sin hund meriterad genom att ställa ut på utställningar, så att man kan vara säker på att hunden är bra nog enligt rasstandard – för att eventuellt bli förälder. Kostnaden för detta arbete leder till en relativt jämn valpkostnad oavsett ras, en rasren valp idag i Sverige kostar mellan 13 000-20 000 kronor. Hur kommer det sig då att ovan nämnda blandrashundar säljs utan problem för allt från 25 000 upp till 75 000 kronor och vissa med avtal om att man lovar att inte använda hunden i avel.  Styr marknadskrafter även över våra hundars liv – dyrare är bättre?

Vem bär det egentliga ansvaret?

Vad händer i hundsverige, vem tar ansvar, vem ser om skälet till att SKK är den enda hundorganisationen i vårt land, tillika remissinstans till Sveriges Riksdag – behövs dom när folk ändå gör som dom vill? Vad gör Jordbruksverkets lagtvingande registrering för hundinnehav, vad ger den hundägaren/hunden för valutan? Kanske är det dags att se till hundens rätt från vaggan till graven vilket jag tyvärr inte ser ett spår av att en sådan självklarhet finnas.

För mig är alla hundar fantastiska individer och jag ger dem alla samma rätt till ett hundigt bra liv, men är alla människor som säljer hundar, rasren, byracka eller nypåfunna blandningar kunniga och välmenande ”uppfödare” eller är det marknadskrafter med resultatbudget som gömmer sig även här- för våra älskade hundar. Hundar ,”ett måste” tycks det vara för barnfamiljen men nu tycks en ny grupp ”måste ha hund” uppenbarat sig och kanske för att visa upp sin ekonomiska potential, då priset är skyhögt för en fin hund men ändock en byracka- är detta till gagn för hunden?


Om Charlotte Swanstein

Charlotte Swanstein är hundpsykolog och beteendevetare på arten hund. Hon besitter specialkunskap på våra olika hundraser, deras behov, mentalitet och intresseområden. Charlotte är utbildad av Anders Hallgren som är den förstnämnda hundpsykologen med erkänt rykte inte bara inom Norden utan också i Europa och USA och startade sitt företag Fido’s Hundinformation 1993. Idag arbetar Charlotte med rådgivning inom hund både via sin hemsida Fidos.se och genom personliga möten, hon har även skrivit flertalet böcker inom ämnet.