Aktivering av innekatter

En tidigare artikel ”En dag med mina katter” visar hur man kan aktivera innekatten. Ibland kan man behöva aktivera katter på olika sätt, sätta fart på en mer försiktig katt och lugna ner en busigare katt. Det kan också vara så att man vill leka lugnare innan läggdags för att katten inte ska busa hela natten och störa husses/mattes nattsömn. Man kan vilja sätta mer fart på en tjock katt för att få den smalare. Men här följer några specialfall av katter: 

Katten anfaller/bråkar

En katt kan få överskottsenergi och bli svårhanterlig och krävande om den får för lite uppmärksamhet. Den kanske är ensam för länge. Lösningen kan vara att vara borta mindre eller att skaffa en kattkompis. Vissa raser bör inte vara ensamma för mycket.

En katt kan vara understimulerad och vilja leka när du tycker att den bråkar. Är katten mycket ensam kan den se dig som kattkompis och vilja brottas med dina händer eller fötter. Försök att få katten att leka med något mjukt föremål i stället för händerna. Om katten anfaller händerna ska man inte dra bort dem hastigt, det stimulerar bara till ny lek och nytt anfall.

Man kan förändra kattens beteende genom att ändra eget beteende och leka lugnare med aggressivt lekande katter.

Rädd katt

I de fall katten tar kontakt blir mötet längre än då människan tar initiativ till kontakt. Om katten är rädd av sig kan man vänta och låta katten ta initiativet, öka antalet måltider till många små välsmakande och lägga sig själv på platser där katten också vill vara, exempelvis framför en tänd brasa. Låt den få mycket tid med att komma själv och ha tålamod.

Tänk på att när man närmar sig en katt är det viktigt att man gör det med ansiktet, gärna pannan, först som katter gör. När man leker med en rädd katt kan man ställa sig så nära katten som det känns bekvämt och sedan rulla en pingisboll eller flörtkula från katten som den kan jaga eller iaktta utan att känna sig hotad.


Om Ylva Stockelberg

Ylva Stockelberg och debuterade redan 1997 och har sen dess gett ut nio böcker om katt. Hon är även medverkat i fyra antologier. Hon håller kurser och föreläsningar om bland annat kattbeteende och kattgenetik/kattavel. Efter många år i Stockholm bor hon numera i Simrishamn tillsammans med maken och katterna Aggie och Lissa, båda chokladsköldpadd burmor.