En dag med mina katter

(nerkortat utdrag ur boken Din innekatt – aktivering och skötsel

Medverkande katter

Tussan, 8 årig kastrerad burmahona
Alice, 8 årig kastrerad abessinierhona
Perle, 7 årig kastrerad burmahona

När jag kommer ut i hallen från sovrummet på morgonen kommer Alice och möter mig. Hon passar på att vässa klorna på hallmattan. Det är en langetterad heltäckningsmatta, ett medvetet tåligt val av oss för att även inbjuda till klösning.

Perle och Alice är duktiga på att klösa där de ska medan Tussan ibland prövar matte. Hon klöser på den röda fåtöljen! Varje gång hon gör det säjer jag NEJ. Jag funderar på att hämta duschflaskan (för blommor) som är lite starkare tillsägning. De vet så väl vad den betyder så jag behöver inte spruta vatten på katterna utan bara skaka på den för att de ska förstå.

Det är möjligt för katterna att hoppa från klöstornet till bokhyllans övre plan. Bokhyllan står i vinkel och har endast några prydnadssaker ovanpå så katterna kan gå där uppe, ligga och titta eller använda den i jaga-jagas jakten med varandra. Tidigare stod den precis i vinkel men numera finns det ett litet mellanrum in till hörnet. Alice rasade ner i vinkelhålet en gång och vi var tvungna att tömma nästan hela ena bokhyllan på tunga böcker innan vi kunde flytta bokhyllan och befria henne!

Det hänger en ampellilja på klöstornet, det är katternas blomma som de får tugga på för sin matsmältning. Om de har en egen växt brukar de låta bli andra växter.

I köket finns också hyllor en liten bit från taket. De har dubbla funktioner, dels att rymma några av alla våra böcker dels en utkiksplats för katterna. Fönsterkarmarna hos oss är inte helt fyllda med blommor utan växterna står i grupper så det får plats en katt på fönsterkarmen, de tycker mycket om att titta ut.

Perle går in i sovrummet och dricker vatten ur ett glas med färskt vatten som står på nattduksbordet. Det är vatten för katterna som gärna vill dricka på en annan plats än där de äter.

Jag plockar upp lite leksaker, någon har dragit ut en snodd till hallen. Det är inte så många leksaker som ligger framme för att de ska vara nya och intressanta men det finns en hel korg att välja bland.

Vatten i badrummet kul tycker Alice när hon följer med mig dit och jag låter vattnet droppa från kranen ett tag så att hon kan undersöka dropparna och kanske också dricka lite. När jag klär mig tar jag på mig en jacka med tygskärp, jag viftar lite med det till Alice glädje innan jag knyter det runt min midja.

Nu ska jag byta lakan och jag ropar på katterna, jag vet att detta är något de inte vill missa. De håller sig fast i de gamla lakanen som jag tar bort, de jagar det nya lakanet som jag brer ut, de går in under lakandet så de håller på att bli fångade när jag stoppar om, de jagar kuddarna med nya örngott jag slänger på plats. Och jag skattar, man mår bra av katt!

Nu är det vinter och för kallt att vara längre stunder på balkongen tycker de. Men sommartid har de stor glädje av den nätade balkongen. Det finns en hylla där de kan samsas med blommorna och ha som utkiksplats. Alice sover där på nätterna på en stolsdyna och burmorna tillbringar också mycket tid därute. Att jaga-jagas är så mycket roligare när man kan springa runt och inte behöver vända. Då är fönstret från kontoret öppet ut till balkongen och balkongdörren från vardagsrummet stå alltid på glänt så att en katt kan gå ut och in. När de leker jaga-jagas ser jag på svansarna att det är lek. På vintern kan jag om jag tycker de behöver aktiveras vädra så det blir lite kallare, det brukar sätta fart på dem.

Lite senare på dagen får jag en blomma som var inslagen i både silkespapper och omslagspapper samt låg i en papperskasse. Allt fick ligga framme på golvet någon dag. Katterna går in och ur papperspåsen framför allt när man skapar lite i botten på påsen (utsidan) när en katt är inne i påsen. De försöker komma under pappersflaken som prasslar så roligt. Det ser roligt ut för oss när pappersflaken flyttas runt på golvet med hjälp av katter som finns under dem.

Foto: Ove Deilert


Om Ylva Stockelberg

Ylva Stockelberg och debuterade redan 1997 och har sen dess gett ut nio böcker om katt. Hon är även medverkat i fyra antologier. Hon håller kurser och föreläsningar om bland annat kattbeteende och kattgenetik/kattavel. Efter många år i Stockholm bor hon numera i Simrishamn tillsammans med maken och katterna Aggie och Lissa, båda chokladsköldpadd burmor.