Överviktiga hundar – ett växande problem

Visste du att 45 procent av alla hundar klassas som överviktiga? Många hundägare tänker att lite övervikt inte är hela världen, men det påverkar faktiskt hälsan och kan förkorta hundens liv. Här är din guide till vad övervikten kan bero på och hur du kan åtgärda den. 

För att veta om en hund är överviktig måste du utgå utifrån idealvikten. En hund som väger 10-20 procent över idealvikten räknas som en överviktig hund. Väger hunden över 20 procent mer än idealvikten så klassas det som fetma vilket är mer allvarligt. Fetma kan leda till artros, diabetes och försämrat immunförsvar. Överviktiga djur kan inte heller motionera lika bra som normalviktiga djur kan och får det svårare att hålla värmen. Vi har listat är en del synliga åkommor som kan uppstå vid övervikt. Vid fetma blir dessa åkommor mycket igenkännbara. 

  • Revbenen går knappt att känna under hundens fettlager.
  • Hunden kan få en synbart rak buklinje. 
  • Midjan syns inte lika tydligt.
  • Synliga fettdepåer över ländrygg och vid svansroten.

En del hundraser har oturen att lättare kunna dra på sig en övervikt, men generellt sett så kan alla hundar bli överviktiga. Om hunden är gammal eller har ont någonstans och inte motionerar dagligen så kan den gå upp i vikt. Kastrerade hundars ämnesomsättning minskar efter ingreppet och de kan bli överviktiga. För mycket foder i förhållande till energiförbrukningen ökar självklart risken. Det är också viktigt att inte ge hunden för mycket matrester och godis med hög fetthalt.

Att välja rätt foder

Valet av foder är viktigt för hundens välmående, men det är inte helt lätt att veta vad som är rätt. Det finns för- och nackdelar med alla fodertyper. 

  • Våtfoder är en favorit hos många hundar. Eftersom fodret innehåller mycket vatten så gör det att hunden får i sig mycket vätska vilket är positivt. Nackdelen med våtfoder är att det är tungt att bära hem och det är kostsamt. 
  • Färskfoder innebär att maten baseras på råa ingredienser. Inälvor, fisk, kött och grönsaker mals ner och blir till korvar, burgare eller bollar. Det finns dessvärre en del risker med maten. Eftersom maten inte är tillagad så kan det finnas bakterier i den. Varsam hantering är viktigt.
  • Torrfoder är den vanligaste typen av mat som hundar får. Tuggmotståndet på torrfodret är bra för hundens tänder. Det är smidigt och enkelt att servera och hunden får i sig alla viktiga näringsämnen. Överblivet torrfoder går att sparas och serveras vid nästa måltid vilket är bra för miljön och plånboken. Viktigt att tänka på är att torrfodret bör ha hög kötthalt och balanserat näringsinnehåll. 
  • Hemlagat foder kräver mycket kunskap av djurägaren för att det ska bli rätt. Maten bör vara balanserad och innehålla allt viktigt som hunden ska få i sig. Det är svårt att veta om maten innehåller rätt mängd näringsämnen. Det vi människor äter innehåller mycket som hundar inte bör äta, exempelvis lök då det är giftigt för dem. 

Hur kan du hjälpa hunden att gå ner i vikt? 

Hos veterinären går det alltid få hjälp med att utvärdera om hunden behöver gå ner i vikt, samt hur du bör gå till väga. Det finns även en hel del åtgärder du kan göra hemifrån. Att trappa ner på fodret är en vanlig lösning. Det är inte bra att minska portionerna för drastiskt, då kan hunden bli väldigt hungrig i början. Det bästa är att minska gradvis så att hunden hinner vänja sig med de nya portionerna. 

När du mäter upp hur mycket mat som hunden ska äta bör du utgå utifrån hundens idealvikt och sedan göra justeringar. Många hundägare gör misstaget att väga hunden och sedan utgå utifrån den nuvarande övervikten när de portionerar maten, det leder till att portionerna blir för stora. 

Att byta till ett mer kalorisnålt foder är också ett alternativ. Det är viktigt att endast ge hunden den maten och inte en massa godis och människomat på sidan om. Många fodersorter är anpassade för viktnedgång. Ett annat sätt att hjälpa sin hund att gå ner i vikt är att öka aktivitetsnivån. Mycket lek, träna lydnad och trix, samt långa promenader i rask takt är bra hemmasysslor. 

Källa: FirstVet, Agria, Evidensia, Arken Zoo