Guide: Att adoptera en katt

Det finns ca 150 000 hemlösa katter i Sverige och deras liv på gatan präglas av lidande och rädsla. Vill du ge en hemlös katt ett föralltid-hem? Här är en guide för dig som går i adoptionstankar.

Hemlösa katter har ofta övergivits av sina ägare, kommit vilse eller fötts ute av en hemlös hona. De lever ett hårt liv och dör ofta till slut av svält, köld, sjukdomar, parasiter eller olyckor. Några få minusgrader kan räcka för att en katt ska få förfrysningsskador på öron och tassar. Katter med lång päls klarar inte att sköta den själv och kan få kraftiga tovor över hela kroppen, ett mycket smärtsamt tillstånd som resulterar i att hela pälsen faller av. 

Enligt djurskyddslagen innebär ett förbud att överge djur, och från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket.

Innan du adopterar

Om du funderar på att adoptera en katt är det viktigt att du tänker igenom beslutet. Katten ska ses som en familjemedlem och du måste vara beredd på att bli ett livslångt hem för en individ. Se till att ha en plan för hur du ska kunna behålla katten även vid förändrade livsförhållanden som barn, sambo, flytt, nytt jobb, andra husdjur eller resor. Katten bör vara kastrerad, avmaskad, vaccinerad och id-märkt innan du får hem den.

Det finns hundratals katthem och omplaceringsorganisationer i Sverige. Djurens Rätt listar några av dem i sitt omplaceringsregister

Alla kan hjälpa till

Svenska Kattskyddsförbundet (SVEKATT) hjälper katter att hitta nytt hem och listar vad du som privatperson kan göra för att hjälpa katter i nöd:

• Ser du en katt som du tror är hemlös – ge den hjälp att hitta tillbaka hem eller att få ett nytt hem. 

• Se till att dina egna katter är id-märkta och ägarregistrerade, kastrerade, vaccinerade och veterinärvårdsförsäkrade.

• Tänker du skaffa katt – tänk efter före. Har du den tid som behövs? Vem tar hand om katten när du är på semester? Bra mat, försäkring och veterinärvård är inte billigt – har du den ekonomi som behövs?

• Avla inte på din huskatt och understöd inte avel. Vänd dig istället till ett katthem och adoptera en hemlös katt.

• Informera andra om god katthållning och uppmana dem att id-märka och ägarregistrera och kastrera sina katter.

• Kontakta ditt närmaste katthem/katthjälpsorganisation. Skänk en slant eller bli volontär. Alla katthem är beroende av ideellt arbete och gåvor från privatpersoner och företag.

Källa: Djurens Rätt, SVEKATT