Så vet du om hunden fryser

Sjunkande temperaturer påverkar inte bara oss människor utan också våra hundar. Olika hundar reagerar olika – oberoende hårlag eller tjocklek på pälsen. Men hur vet du om din hund fryser och behöver täcke? 

I regel är korthåriga hundar mer benägna att frysa under vintern då de sällan har underull. Dessa hundar kan behöva täcke när temperaturen sjunker och regntäcke när det öser ner. Det viktiga med täcke är att de går väl över länden i ryggslutet, där är det känsligt för hundar att bli blöta och kalla. En devis är att ju oftare man täcker sin hund dess sämre utvecklar hunden sin päls fullt ut för kallare väder. Det betyder att man inte ska täcka sin hund i onödan. Viktigt är också att man inte står stilla längre stunder vid låga temperaturer, utan att man är i rörelse utomhus.

Checklista! Tecken på att hunden fryser

  • Svansen mellan benen
  • Öronen bakåt
  • Skakar i kroppen
  • Hackar tänder
  • Hunden verkar inte sugen på att gå och håller sig nära dig
  • Lyfter tassar och går på tre ben

Trend eller funktion?

För den frusna hunden finns flera alternativ av täcken och jackor som både värmer och matchar husse eller matte. Finska Hurtta är kända för sina olika täcken, jackor och overaller för hundar. De satsar på vädertåliga material och klanderfri funktion för att din hund ska kunna röra sig fritt och obehindrat även under årets kyligare årstider. För den som är mer moderiktigt lagd men ändå är mån om högpresterande funktion har det tyska varumärket Cloud7 ett brett utbud av jackor och täcken anpassade för alla storlekar. Vissa av deras modeller finns även anpassade för raser som vinthundar, tax och bulldogg då deras kroppsform kräver annan typ av passform. 

Innan vintern drar igång på riktigt kan en tröja räcka för att värma din pälskling. Företag som H&M har senaste åren börjat sälja tröjor och enklare täcken för moderiktiga hundar.

Glöm inte att hunden måste känna sig bekväm i kläder! Ingen hund ska behöva skämmas i onödan. 

Källa: Hurtta, Cloud7, H&M och Arken Zoo