Guide: Livet med en seniorhund

Åldern är bara en siffra, eller hur? Ju äldre en hund blir, desto vanligare är hälsoproblem som nedsatt energi, hörsel och syn. Men det finns mycket du kan göra för att hjälpa din seniorhund att hålla sig så pigg som möjligt.

En seniorhund behöver fortsätta motionera och få tillräckligt med mental stimulans. Ifall den inte får det kan hunden bli passiv och senil. Det som händer då är att reaktionsförmågan blir sämre, hunden kan bli inåtvänd och börja bete sig annorlunda. 

Det är viktigt att inte anpassa hundens liv enbart efter åldern. Förhåll dig till hur hunden mår och vad den orkar istället. Detta innebär exempelvis att du inte ska korta ner promenader eller sakta ner på takten om hunden fortfarande är pigg. Det gäller att läsa av och lägga märke till signalerna din hund ger dig. 

Ifall hunden inte har lika mycket energi längre så finns det fortfarande kul saker ni kan göra ihop. Gå på fler korta promenader istället för långa, gärna på mjukt underlag som i en skog. Ta med din hund hem till vänner eller på kortare bilturer. Eller kanske kan en fika i parken vara en aktivitet? Du kan även ge hunden lite extra motion genom att den får följa med dig ut när du hämtar posten eller slänger soporna. 

Sämre hörsel, syn och blodcirkulation

Kroppsspråk och extra tydlighet är viktigt för att kunna kommunicera med en hund vars hörsel blivit nedsatt. Börjar synen krångla är det viktigt att inte ändra på möbleringen hemma. Hunden känner sig tryggare om den är säker på sin invanda promenadväg. Det finns även luktmarkörer som du kan placera runt om i huset som hjälper hunden att hitta fram. En äldre hund kan också få sämre blodcirkulation och frysa lättare. Ett täcke eller varma hundkläder kan behövas på promenader. Inomhus kan en varm filt eller en elektrisk värmefilt hjälpa en huttrande hund.

Praktiska tips

Det finns fler knep som du kan ta till för att underlätta livet för din seniorhund.

  • Seniorhundar drabbas ofta av minskad aptit eftersom deras nosar blir torrare. När de inte kan känna lukten av maten blir den inte lika frestande. Fodret blir godare om det värms upp lite. Du kan även strö över aptitökande pulver som detta från Raw for Paw som smakar viltkött.
  • Ifall din hund halkar runt på parketten eller i trappan så kan du prova babysockor med halkskydd under fotsulan. Det kan också hjälpa att lägga ut yogamattor.
  • Valet av bra foder är viktigt då kosten och rätt näring är nödvändigt för en gammal hund. Det finns seniorfoder eller medicinska foder om det behövs som är baserat på hur hundens hälsostatus ser ut. 
  • En veterinär kan avgöra om din hund behöver äta kosttillskott, exempelvis omega 3-fettsyror. Antioxidanter är också bra för seniorer. 
  • Om din hund inte längre kan hoppa upp i soffan eller i bilen så finns det bilramper och hundtrappor som kan underlätta. En lägre sittpuff bredvid sängen kan också fungera utmärkt.

Källa: AniCura, Agria, Arken Zoo