Kattutställning – en rolig aktivitet för ägare och misse

Det finns många syften med kattutställningar både som tävlande eller besökare. Spänningen i att vinna priser med sin katt och att komma i kontakt med andra kattmänniskor eller eventuella uppfödare. Vi har intervjuat Pirpa Suutari som är en erfaren kattutställare vars största intresse är just tävlingsmomentet.

Under en kattutställning bedöms katter utifrån de olika rasstandarder som finns för raserna. Katter som tillhör samma ras tävlar mot varandra och blir uppdelade utefter åldersklass och färg på pälsen. De vinnande deltagare från varje ras går sedan vidare och tävlar mot andra katter med samma hårlag. Det finns fyra olika hårlag, korthår, semi långhår, långhår och siames/oriental. 

Huskatter, det vill säga katter utan stamtavla, får också ställa upp i utställningar. Då ska den vara minst fyra månader gammal, är katten över tio månader gammal bör den vara kastrerad. Din huskatt måste även ha ett huskattbevis som utfärdas av Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK). Detta bevis innehåller bland annat information om vaccination, hörsel-, ID- och kastreringsintyg, samt detaljer om namn, kön, ID-nummer och mer.

Innan tävling ska katten piffas till. Klorna ska klippas, den ska badas och göras ren och fin. Är katten långhårig måste pälsan vara borstad ordentligt. När katterna bedöms under tävlingen blir huvud, kropp, ögon, öron, svans, färg och helhet inspekterat. De bästa katterna i varje ras får komma tillbaka och tävla om ”Bäst i Ras” (BIR) eller ”Bäst i Variant” (BIV).

Flera syften med kattutställning

Under en utställning kan du dels tävla om olika titlar vilket kan vara lockande och kul för den tävlingsinriktade. Ifall du planerar att börja med kattuppfödning är utställningar ett ypperligt tillfälle att göra reklam för din katt. Tävlingarna är även en bra plats att umgås och komma i kontakt med andra husdjursägare som delar intresset för katt. 

Kattutställningar är inte bara för tävlande. Ifall du drömmer om att skaffa katt så kan en kattutställning vara en tillställning för dig. Du kan komma i kontakt med uppfödare och få se många olika raser med varierande egenskaper och utseenden. Skulle du vilja ställa ut din katt i framtiden kan det vara smart att närvara på en utställning för att se hur det går till innan du själv provar. 

Första steget till att sedan delta är att anmäla dig till en kattklubb ifall du inte redan är medlem. Din katt måste vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva för att vara med och tävla. Innan utställningarna drar igång kontrollerar en veterinär på plats vaccination, ögon, öron, päls och allmäntillstånd. Här kan du få information om rekommendationer och allmänna krav. Här kan du läsa om hur du anmäler dig och om vilken klass din katt ska tävla i. 

Fem frågor till en erfaren kattutställare

Pirpa Suutari började med kattutställning på 90-talet och har därför varit med många gånger. Tävlingarna är hennes största intresse. En annan hobby hon ägnat mycket tid åt under åren är uppfödning.

Vad var det som lockade dig till att börja med kattutställning?

– Jag började ställa ut huskatter på 1990 talet, då var jag inte alls intresserad av raskatter. Sen när jag började med uppfödning av Helig birma på 2000-talet så blev jag intresserad av utställningar för den rasen. Då for jag land och rike runt, även till Norge på tävlingar. När jag gick över till Maine Coon, så köpte jag en jättefin bruntabby kille, Leo. Han var i mitt tycke en sån fin representant för rasen så honom har jag ställt ut väldigt mycket. Han är idag 9 år och pensionerad från utställningar.

Hur har tävlingarna gått hittils och hur många gånger har du ställt ut?

– Med Leo har det gått väldigt bra, han kom ofta till slutfinalen (så kallade panelen) och ibland vann han också över alla i den kategorin som består av Maine Coon, Norsk Skogkatt och Sibiriska katter. Vad gäller antalet utställningar så är det säkert en 50-60 stycken under åren i Sverige, Norge och Finland.

Vilka utmaningar stöter du på när du ställer ut katt?

– Det är en hel del ”förarbete”. Katten ska badas, fönas och kammas igenom. Utställningen är en tävling och då ska katten vara i fin form och i ”show condition”. Vissa katter upplever det stressigt i sån miljö men dessa katter brukar få stanna hemma oavsett hur fina dom är. Där måste man tänka på kattens bästa. 

Vad är det roligaste med kattutställningar?

– Att få träffa ”kattfolk”. Man knyter nya kontakter och pratar mycket katt. Det är också bra att träffa andra uppfödare som man kanske kan ha ett samarbete med i framtiden vad gäller uppfödningen.

Källa: SVERAK, Agria, Agria