Så varm blir bilen en sommardag – livsfara för husdjur

På en vanlig sommardag kan en parkerad bil innebära livsfara för våra pälsklingar. Ta därför för vana att aldrig lämna ett husdjur ensam i bilen. Eftersom varken hundar eller katter inte svettas som människor kan de snabbt bli överhettade.

Svenska Kennelklubben har kartlagt timme för timme hur varm en bil blir invändigt en solig dag. En utetemperatur på 25 grader mitt på dagen orsakar en invändning temperatur på över 50 grader. 

Även om bilen står i skuggan med ett öppet fönster blir det snabbt så varmt att djuret kan ta skada och i värsta fall avlida av värmechock. Enligt Jordbruksverket är det dessutom olagligt att lämna djur utan tillsyn i bil om temperaturen går över +25°C eller under -5°C.

Tidiga tecken på att en hund eller katt lider av värme är att den börjar flåsa och får röda slemhinnor i munnen. De blir ofta är oroliga och försöker leta skugga men kan även bli apatiska och allmänpåverkade. Hur bra eller dåligt ett djur klarar värmen beror bland annat på ålder, storlek, ras och eventuella sjukdomar. Om ett djur fått värmeslag bör den snabbt placeras i skugga, kylas ner försiktigt och tas till veterinär omgående.

Checklista om du ser ett ensamt husdjur i en bil

  • Anteckna registreringsnummer och klockslag.
  • Kontrollera eventuell ventilation och lufttillförsel.
  • Kolla om någon bildörr är olåst.
  • Försök hitta bilägaren och kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter. Skicka ett registreringsnummer till nummer 72503.
  • Om du inte hittar ägare, ring polisen på 114 14.

Källa: Svenska Kennelklubben, Jordbruksverket