Semestra på Gotland med hund

Under sommaren vill många djurägare hitta på något extra kul med sin fyrbenta bästis. Gotland är ett perfekt resmål för dig och din hund, bara en färja bort från bad och vacker natur. Redaktionen har pratat med matte Zabina Lantz som beskriver somrarna på ön med hunden Sky.

Ett sätt att ta sig till Gotland är genom att ta färjan. Destination Gotlands färjor till Visby går från Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik. Ditt husdjur kan antingen följa med upp på passagerardäck, men då måste du boka plats i djuravdelningen. Om din hund har svårt att vistas runt andra djur kan det vara bra att åka med en av de större båtarna, SF1500. På dessa färjor finns det djurkupéer att boka där ni kan få sitta ifred. Bokningen görs då via telefon.

Det går även att lämna hunden kvar i bilen, men då är det mycket viktigt att den orkar med det bullriga ljudet och att bilen inte överstiger 25 grader. Veva ned minst två fönsterrutor för att släppa in luft och besök hunden varannan timme för att se till att den mår bra. Det är också bra att koppla ur billarmet för att undvika obehagligheter.

Hundvänliga boenden

Det finns en hel del boenden runt om på Gotland som tillåter hund. Både hotell, pensionat, vandrarhem och stugbyar. Viktigt att tänka på är att alltid meddela boendet att du har med dig ett sällskapsdjur. Det kan också vara bra att boka i god tid, hundvänliga rum blir ofta fullbokade. Klicka här för att läsa en bra guide om vilka boenden som är passande när du besöker Gotland med din hund.

Sol och bad

Zabina Lantz och hunden Sky bor på Gotland. Hon berättar att deras somrar mest består av sol och bad. Hon tipsar om ett smultronställe där Sky och familjen tagit många dopp.

– Follingbo kalkbrott ligger ungefär 6,5 km utanför Visby och är ett perfekt ställe för hundar att bada på, så länge de kan simma.

På Gotland finns det en hel del olika ställen där ni kan bada ihop. Både i sjöar och vid kusten. Dessvärre är långt ifrån alla stränder hundvänliga. Många badar dock på Vitvikens badstrand med sina hundar, en sandstrand med grunt vatten. När du ska bada med din hund är det bra att besöka mindre populära stränder där få badar, eller gå bort en bit och bada vid utkanten av en badplats där hundar inte är förbjudna. Här kan du läsa om badplatser som har hundförbud.

Foto: Zabina Lantz

Hundvänliga aktiviteter

Har du en badkruka till hund? Inga problem. Det finns mycket annat att hitta på. Utöver att sola och bada brukar Zabina, familjen och Sky gå på härliga promenader. Zabina menar att närheten till vacker natur är det bästa med Gotland. Allt från Raukarna uppe på Fårö till naturreservaten i söder. På östra sidan av Gotland finns det vita sandstränder. Hon tipsar även om ett trevligt promenadstråk.

– Promenera längst med havet! I Visby finns det en fin strandpromenad på några kilometer med havet på ena sidan och ringmuren på andra sidan, säger Zabina.

Eller varför inte stanna upp och äta något gott? Det tacksamma med sommaren är ju alla uteserveringar. Både restauranger, caféer och glasskioskers uteplatser är oftast hundvänliga i och med att ni vistas utomhus.

Foto: Zabina Lantz

Källa: Destination Gotland, Gotlandjustnu.se, Hundvänligahotell.se