Svalka din pälskling i sommar

Det är inte bara vi människor som njuter av solen sommartid – även många pälsklingar uppskattar en varmare årstid. Men det gäller att vara uppmärksam, för precis som oss kan hundar drabbas av vätskebrist och i värsta fall solsting. Här är en lista på produkter och tips på vad du kan göra för att hålla din hund sval under sommarens varmaste dagar. 

Kylande produkter 

Det finns produkter som är tillverkade i ett material som när det utsätts för tryck avger kyla. En kyldyna är perfekt att ha med sig på utflykt så hunden kan svalka sig i skuggan. En annan form av kylande produkter är kylväst som hunden bär över bringan. Materialet är utformat för att likna hundens egna kylningsprocess och är perfekt på promenaden. 

Produkter för skugga

För att maximera skugga finns det produkter tillverkade i ett silvrigt material som reflekterar bort solens varma strålar maximalt. Dessa är enkla att använda som tak över exempelvis en valphage eller täcka ett soligt fönster. Ett annat tips är att packa ned ett paraply till stranden som kan agera parasoll till din pälskling.

Hundglass

Hundglass kan du antingen köpa eller göra själv hemma. I Stockholm finns Dog Bakery Stockholm som gör egen hundglass, för de som bor på andra platser i landet säljer Glassbilen hundglass från Hugo & Celine. Det allra enklaste är att göra själv hemma genom att ta blöt hundmat, blanda med lite vatten och frysa in i glassformar eller fryskuber. 

Egen pool till hunden

Klart hunden ska ha en egen pool! En hundpool är tillverkad i ett tåligare material som tål en badglad hunds klor.

Produkter att frysa

Det finns en uppsjö av leksaker och produkter som går att frysa in. På så sätt blir hunden extra avkyld genom att dricka vatten eller leka med sin favoritleksak.

Hjälper det att raka pälsen? 

Det råder olika åsikter om huruvida en hund ska rakas under sommarsäsongen eller ej. Alla hundraser har päls efter deras tilltänkta syften. Exempelvis har urhundsraser (Siberian Husky och lapphundar) två lager päls i form av underull och täckhår som bildar en luftspalt nära huden där temperaturen hålls på en jämn nivå. Det gör att pälsen isolerar mot kyla men också att den svalkar vid värme. Därför är det bästa att borsta ur pälsen istället för att raka ned den. Hos andra hundraser där pälsen ändrat form under avel kan det se annorlunda ut. Pälsen kan då snarare vara tjock och tät (Golden Retriever och Cavalier King Charles Spaniel) närmast huden vilket gör att luft inte kan cirkulera, då kan det vara en fördel att klippa ned hunden något. Det gör även att pälsen torkar fortare vid bad och kan motverka eventuella fukteksem. Däremot ska du tänka en gång extra innan och undvika att raka ned hunden helt. Då försvinner allt skydd och hundens hud riskerar dessutom att bli solbränd. 

Källa: Härliga Hund, Tinybuddy, Hurtta