Balkonghäng! Här är växterna du ska undvika

Nu när balkong och uteplats ska rustas upp inför sommaren kan det vara en god idé att utbilda sig i vilka farliga växter du bör undvika. Här är några av de vanligaste giftiga växterna för husdjur.

Påskliljor – Löken är farligast men även blommor och stjälkar ska undvikas bland hund och katt.

Hyacint – Löken är farligast, kan orsaka kräkningar och diarré.

Lilja – Giftig hos katter men inte hundar.

Murgröna – Kan orsaka allergiska reaktioner med näsirritation, klåda och till och med lungsvikt i allvarliga fall. Det är vanligt att se hundar drabbas av lindriga symptom efter exponering för murgröna, eftersom den är relativt vanlig i trädgårdar och parker.

Tulpan – Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivutsöndring hos husdjur. Framför allt är löken giftig.

Amaryllis – Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré hos både katter och hundar.

Liljekonvalj – Även små mängder kan ge symptom som sår i munnen och magproblem. Stora mängder kan orsaka hjärtproblem. 

Aloe – De flesta av växterna i släktet Aloe har en giftig sav som kallas ”aloe-latex”.

Missne – Producerar kalciumoxalat, speciellt i blommorna, som ger symptom på matsmältningssystemet, såväl som ansiktssvullnad och tungparalys.

Azalea – Ger hund och katt sveda i munnen och svalget samt magbesvär.

Monstera – En vanlig växt i hem som är väldigt giftig, speciellt dess stora gröna blad. Den orsakar irritation i näsan/nosen, salivering, klåda och ansiktssvullnad.

Anthurium (flamingoblomman) – En av de giftigaste växterna för husdjur då både blomman och stjälken innehåller kalciumoxalat. Kan orsaka svullnad i ansiktet, paralys av tungan och kräkningar.

Julstjärna – Blad, blommor och till och med dess pollen är väldigt giftigt. Det kan orsaka relativt lindriga tarmproblem hos hundar men är riktigt farligt för katter.

Nattsvarta – Denna vilda växt, igenkännbar tack vare sina vita kronblad och bärliknande frukter, är neurogiftig i varje del. Några av de vanligaste symptomen inkluderar kräkningar, vidgade pupiller och generell svaghet.

Porslinsblomma – Farlig för speciellt burfåglar, men också chinchillor och hundar.

Alger – Djur som dricker vatten ur sjöar och vattendrag med höga halter av algtoxiner från blågröna alger (cyanobakterier) riskerar att bli sjuka.

Se fullständig lista på Giftcentralens hemsida. Om du misstänker att ditt husdjur ätit en giftig växt ska du genast kontakta en veterinär.

Ofarliga växter

Det finns såklart växter som funkar alldeles utmärkt tillsammans med husdjur. Orkidér, alstroemeria, lejongap, solrosor och rosor är exempel på vackra och djurvänliga blommor. Även kryddor som persilja och basilika går naturligtvis bra.

Källa: Giftinformationscentralen, Hus & Hem, Mina Djur, Interflora