Fyra farliga fällor för husdjur i påsk

Påsken är en högtid full av god mat och sötsaker – men det gäller att vara på sin vakt med husdjur i närheten. Här listar vi fyra farliga fällor för husdjur i påsktider.

Påskgodis

Ett påskägg fyllt med godsaker blir snabbt en livsfara om hunden får tag i det. Här är godisbitarna med varningsflagg:

  • Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Ju mörkare choklad desto farligare.
  • Xylitol är ett sötningsmedel som finns i t ex tuggummi. En hund som får i sig Xylitol får en ökad insulinfrisättning, vilket kan leda till en allvarlig sänkning av blodsockret och leverpåverkan.
  • Salta snacks såsom chips och nötter kan leda till saltförgiftning hos hunden. Hela nötter kan dessutom fastna i mag- och tarmkanalen. Just macadamianötter ska man vara extra noggrann med då de kan vara giftiga för hundar.

Påskpynt

Färgglatt påskpynt som fjädrar och små kycklingar eller prydnadsägg kan misstas för leksaker hos både hundar och katter. Om ett djur råkar svälja något som fastnar i magen kan operation bli nödvändig. Läs mer om det i vår artikel här.

Påskmat

Se upp för löken i sillinlägg och köttbullar! All lök innehåller ämnet allicin som är farligt för hundar och katter. Mat med mycket fett och salt kan ge mag- och tarmproblem och hundar ska dessutom inte äta vindruvor då de kan orsaka njursvikt.

Påskblommor

Påskliljor och tulpaner är giftiga för både hundar och katter. Ställ därför vaser på en säker plats där husdjur inte kan komma åt dem. Se särskilt upp med påskliljans lök! Läs mer om farliga växter för husdjur här.

Källa: FirstVet, Agria