Dags att kattsäkra balkongen

När graderna stiger är det trevligt att hålla balkongdörren öppen för att släppa in den friska vårluften. Nyfikna katter smyger gärna ut för att spana eller för att lägga sig i solen. Men det gäller att vara uppmärksam – varje år skadas hundratals katter från fallolyckor så glöm inte att göra balkongen kattsäker.

Att katter alltid landar på alla fyra tassar när de faller är ett smickrande men tyvärr felaktigt rykte. Katter som ramlar från balkonger eller från fönster kan få svåra skador som tar lång tid att läka. Exempel på vanliga konsekvenser är punkterade lungor och diafragmabråck, käkskador och frakturer. 

– Mellan 100-150 katter skadas årligen så allvarligt att de får besöka veterinären och behandlas. Skador som uppstår i samband med fall är ofta svåra, kräver veterinärvård och har en lång konvalescenstid för katten, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef Agria Djurförsäkring.

Jordbruksverket har en regel om att balkonger som är mer än fem meter över marken måste vara försedda med nät om katten ska vistas ensam på den. 

Så skyddar du katten

För att se till att din katt inte ramlar och skadar sig kan du göra följande:

  • Inhägna din balkong. Det är bra om du använder ett nät i ett rejält material som din katt inte kan bita sönder. 
  • Säkra fönstren genom att fästa hakar på dem.
  • När katten är hemma själv ska du inte lämna fönster och dörrar öppna.

Källa: Agria, Jordbruksverket