Så aktiverar du din katt

För att din kisse ska vara lycklig behöver den få utlopp för sina naturliga instinkter som att jaga, fånga byten och klösa. Det är därför viktigt att katten får den aktivering den behöver, speciellt om den lever stora delar av sitt liv inomhus.

2021 uppdaterade Jordbruksverket djurskyddsreglerna för katter och det är numera ägarens ansvar att stimulera sin katt. Med rätt stimulans stärker katter både sin mentala och fysiska styrka.

Klickträning

Klickträning är en vanlig träningsmetod bland hundägare men det fungerar även för katt. Däremot är katter betydligt mer kräsna med belöning för att tycka att det ska vara värt att utföra saker. Allt handlar om att börja i tid och helst redan som kattunge.

Kattungar som leker med en leksak i en säng.

Klickers finns att köpa i de flesta djuraffärer och metoden går ut på att lära katten att ett klick betyder belöning. Med lite tålamod kommer din katt lära sig snabbt och nästa steg i träningen är att koppla ihop klicket med en aktivitet, såsom att hoppa upp på bordet, sitta fint, göra high five eller snurra runt. Bara din fantasi sätter gränser!

Förberedelser och tillvägagångssätt

Börja med att välja ut den bästa belöningen för just din katt. Gör upp en plan för vad katten ska lära sig. Ha belöningen nära till hands och minimera störningar i kattens omgivning så den kan koncentrera sig. Det fungerar bäst att träna när katten är pigg och lite hungrig. När du väl tränar är det viktigt att du låter din katt välja vilket beteende den vill bli belönad för. Ha inte för höga krav utan belöna din katt så fort den tar ett steg i rätt riktning. Belöna i samma stund som katten gör rätt, först med klickern och sedan med belöningen. Efter att ha lyckats ett par gånger är det bra att ta en paus och det är viktigt att avsluta träningspasset innan din katt blir uttråkad.

Övrig stimulans

Förutom klickträning kan du stimulera din katt på följande sätt:

  • Lek bara med din katt när den är på humör, byt gärna leksak och ha dem inte framme hela tiden. Katter älskar saker som påminner om insekter och fåglar såsom vippor och snören men fångar också gärna godisbitar i luften.
  • Andra katter är mer jägare och tycker om att jaga saker som rör sig på golvet, i en låda eller under ett tyg. Forskning har visat att katter älskar saker som rör sig ryckigt, glittrar, blänker eller prasslar.
  • Ett annat träningssätt är att gömma en del av kattens mat i en aktivitetsleksak. Dessutom tycker de om att jaga och leka sent på natten eller precis innan gryningen.
En svart katt som leker med en leksak i en säng.
  • Skulle inte din katt vara intresserad av leksaker kan du prova att lägga till kattmynta, den påverkar kattens sinne.
  • När din katt ska äta kan du stimulera den genom att rulla iväg maten över golvet, detta triggar kattens jaktinstinkt.
  • Lek katt och råtta med en dammvippa eller snöre som du drar över golvet, lämna dock aldrig din katt ensam med snören då de kan trassla in sig.
  • För att markera revir så klöser katter, köp därför en klösbräda. Placeras den nära ytterdörren fångar den upp nya dofter hela tiden och blir extra intressant.
  • Du kan även bygga en tunnel av en kartong. Gör två hål i vardera ände och vips så har du en ny leksak till din katt.

Katter är inte flockdjur

Katter är inte flockdjur och behöver inte en ledare som hundar, men det betyder inte att du inte kan dressera en katt. Däremot förstår inte katter bestraffning så du får bättre resultat av att uppmuntra.

Något du inte kan dressera din katt till är att sluta klösa på saker, eftersom det är en del av deras naturliga instinkt. Du behöver istället lära den var den får klösa, vilket du gör genom uppmuntran och belöning. Ett naturligt inslag i kattens liv är att bitas, men biter din katt dig i handen ska du inte dra bort den snabbt utan avsluta leken. När du drar undan handen snabbt blir leken roligare, använd istället leksaker för att avleda katten.

Källa: Agria, Arken Zoo, FirstVet & Hills