Tuggben av råhud – en het debatt

De finns överallt, i hundhyllorna i matbutiker och i zoofackhandeln. Tuggben av råhud är ofta alldeles kritvita och ihoprullade i olika former helt utan doft. Men vad är de egentligen tillverkade av? Vi reder ut en av hundvärldens mest kontroversiella produkter.

Tuggben av råhud produceras ofta i Kina och i Sydamerika och är tillverkade av restprodukter från klädindustrin. Ja, du läste rätt! Något som din hund ska gnaga på består av restprodukter från när fabriker som utvinner läder och skinn till klädindustrin. Det första som händer är att råhuden separeras från det översta lagret som ska användas till läder. Råhuden behandlas med lut och väteperoxid för att inte ruttna och i vissa länder konserveras den med arsenik eller formaldehyd. Förutom att hunden kan få i sig giftiga kemikalier kan tuggbenen svälla och i värsta fall orsaka kvävning. Men det finns veterinärer och hundexperter som varnar för råhudsprodukter, även om de är få.

– Tugg från nöt, älg, hjort, ren är de bästa både vad gäller köttben och eller hud som rullats hårt i en lång rak konstruktion. Givetvis föredrar vi också tugg som kommer från våra nordiska länder, då blir transporterna kortare och vi har ungefär samma inställning om god jakt liksom djurhållning, säger Charlotte Swanstein, hundpsykolog.  

Charlotte Swanstein rekommenderar personligen tugg av kohud och älg samt godis av torkad lunga, insekter och hennes personliga favorit Raw For Paw.

Så här tillverkas tuggben av råhud. Varning för känsliga tittare!

I Sverige finns det vissa återförsäljare som bojkottat råhudsprodukter från Kina men inte alla. Ta därför för vana att läsa det finstilta på tuggbenen du köper till din pälskling eller välj andra typer av tuggben som är bra för din hund.

Källa: Hundapoteket, The Bark