Rinnsnuva och kliande ögon- så kan du skaffa katt trots allergin

Sätter din allergi stopp för drömmen om att skaffa en kisse? Det är du inte ensam om, ungefär var tionde svensk har en kattallergi. Dock kan det finnas lösningar på detta, Petit Papers redaktion har tagit reda på hur du skulle kunna trotsa kattallergin.

Generellt sett så är det problematiskt att rekommendera en specifik kattras till en pälsallergiker. Ingen ras är helt allergifri och allerginivåerna kan också variera från katt till katt. Detta innebär att katter med samma ras kan framkalla olika reaktioner hos människan. Det sägs dock att bland annat sibirisk katt, ragdoll och rex kan vara lämpliga raser för den med allergi. 

Symtom för kattallergi

Allra vanligast är det att man vet om sen barnsben att man är känslig mot katt då allergin ofta utvecklas under barndomen. Att fastställa varför vissa personer utvecklar allergier och andra inte har visat sig vara svårt. Forskare menar att det är mest troligt att det handlar om en blandning av miljö och arv. Ifall du är osäker på om du kanske är allergisk mot katt så finns det några symtom som du kan hålla koll på: 

  • Nästäppa
  • Rinnsnuva
  • Irriterade ögon
  • Rethosta
  • Nysningar
  • Nässelutslag

Vill man ignorera sin allergi och skaffa katt trots irriterade ögon och rinnig näsa så rekommenderas det att testa sig fram med olika individer innan. På så sätt går det att upptäcka vilka katter som framkallar allergiska reaktioner. Genom en del raskattföreningar kan man få kontakt med “testhem” där det är möjligt att få träffa katter med specifika raser som man är intresserad av. Detta kan vara ett bra sätt att säkerställa att man kan leva med katten utan allergiska besvär innan man skaffar den. 

Källa: Agria, Astma- & Allergilinjen