Sjukdomsguide: Kennelhosta

Precis som för människor drabbas även hundar av förkylningar, speciellt under hösten. Kennelhosta är vanligt förekommande hos hundar och är ett samlingsbegrepp för hosta som är orsakad av virus och/eller bakterien Bordetella bronchiseptica. Vanliga symtom är plötsliga hostattacker och ofta har hunden också lindrig feber. Hostan är övergående och självläkande. 

Kennelhosta är mycket smittsam och förekommer särskilt i sammanhang då hundar vistas i grupp, exempelvis utställning, hundrastgård eller hunddagis. I Sverige rekommenderas alla hundägare vars hund ofta träffar andra hundar att vaccinera mot kennelhosta. Det finns två olika varianter, antingen enbart parainfluensavirus eller ett kombinationsvaccin mot parainfluensa och Bordetella bronchiseptica. Vaccinet är dock inte hundraprocentigt men det ger mildare symtomen vid sjukdom.

Isolering 14 dagar

Om din hund smittats av kennelhosta är det viktigt att inte låta hen hälsa på eller umgås med andra hundar kommande 14 dagarna. Har din hund träffat någon som insjuknat nyligen? Då ska hen heller inte träffa andra hundar eller vistas i miljöer där många hundar rör sig under tio dagar. Det finns ingen behandling mot kennelhosta men vila är den bästa medicinen och håll koll om ditt djur får feber. Om hundens allmäntillstånd försämras ska du alltid konsultera veterinär. 

Kom ihåg! Din hund blir inte immun om den haft kennelhosta. Därför är det viktigt att vaccinera varje år.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, AniCura, Agria