Katthemmen larmar: Rekordmånga katter överges

Nu kommer första vågen med coronakatter, kissar som plötsligt inte är önskade i sina familjer – och katthemmen kämpar för att rädda så många som möjligt.
– ​​Vi har senaste två veckorna tagit emot nästan 100 samtal från kattägare som behövde bli av med sin 1-1,5-åriga katt NU! Annars skulle den avlivas, säger Cecilia Arnström på Norrtälje Katthem.

Varje år hör kattägare av sig till katthem för att omplacera sin katt inför stundande semester. I år är trycket rekordhögt.
– Vi drar slutsatsen att man ska åka på semester och det inte planerats in en kattvakt, skriver Norrtälje Katthem i ett inlägg på sin Facebooksida.

Kattungar i kolonier

Även organisationen Hitta Katten i Enköping vittnar om ökat tryck på jourhem och omplaceringsorganisationer. Orsaken är hemlösa och okastrerade katter som får springa lösa.
– Det blir ganska fort en koloni, säger Anki Ljung, ordförande för Hitta Katten till SVT. Enligt Anki Ljung är det fler katter än någonsin som behöver nya hem. 
– I dagsläget har vi totalt 49 ungar som måste placeras i stödhem, säger hon.

Vill du adoptera?

För dig som funderar på att adoptera en hemlös katt har Djurens Rätt skapat ett omplaceringsregister med seriösa organisationer att vända sig till. Läs även vår guide till att adoptera.

Källa: SVT, Norrtälje Katthem på Facebook