Så tränar ni på och hanterar hundmöten

Måste hundar hälsa på andra vovvar och hur ska hundmöten hanteras? Experterna Annethe Idnert och Therese Casteberg från Hundtränarna reder ut frågorna och förklarar hur du bäst tränar din hund att behärska hundmöten.

När vi går på stan hälsar vi inte på alla vi möter, det hade skapat en enorm stress att hinna se alla människor i ögonen, krama eller ta i hand med samtliga. Vissa människor vill vi kanske inte hälsa på av olika anledningar. Det är en frihet för oss att få välja vilka vi vill gå fram till och att få välja ut ett fåtal personer i den folkmassan som vi kan prata och umgås med.

Samma sak gäller för hund. Din hund behöver och ska inte hälsa på varenda individ i ert område. Det kommer att skapa en enorm förväntan hos hunden. Antingen kommer hunden bli stressad och osäker, eller så kommer hunden bli stressad och överexalterad och tro att den ska få leka med alla den möter. Ta därför som vana att aldrig låta hunden hälsa på okända hundar. Det räcker att hunden får ha några utvalda kompisar som den kan hänga med.

Olika knep för att hjälpa hunden

  • När hunden stannar upp, nosar eller tittar mot en annan hund på avstånd, är det viktigt att belöna med rösten. Någon godbit eller en leksak fungerar också. På detta sätt lär du hunden att den får titta och stanna upp. Du hinner samtidigt hindra att hunden tar det till nästa nivå, det vill säga att börja närma sig hunden eller börja skälla mot den.
  • Gå aldrig rakt emot en annan hund. Det kan skapa osäkerhet och i hundens värld uppfattas det otrevligt och hotfullt. Vik istället av och ta hundmötet i en båge. Helst ska hundarna vara placerade långt bort från varandra, alltså ska hundägarna vara de som är närmast varandra i mötet. 
  • Om en annan hund kommer fram mot er kan det vara bra att tänka att du tydligt ska visa för din hund att den inte behöver agera. Du är hundens livvakt och kommer att ställa dig framför den om det behövs. Du tar alla smällar och diskussioner som kan uppstå.
  • Avleda kan vi göra om ett möte blir för nära. Då tar vi en näve godis i handen och sätter handen vid hundens mun. Hunden får då äta sig ur hundmötet. Detta är ett bättre alternativ än att dra med dig hunden och låta den skälla. Viktigt att tänka på är att vi inte tränar hunden i det här läget utan vi avleder och räddar en ”tillfällig situation”. 
  • Skäll aldrig på din hund för att den skäller på en annan hund. Det hjälper inte hunden ett dugg. Om hunden skäller och drar i kopplet, studsar eller beter sig oönskat ska du istället se händelsen som ett kvitto på att ni fortfarande har en del att träna på. Hunden har alltså inte lärt sig än hur den ska bete sig vid hundmöten. 
  • Ta hjälp av en hundtränare. All träning är individuell och om du känner att hundens oönskade beteenden eskalerar kan det vara andra orsaker bakom. Det kan en hundtränare hjälpa dig att reda ut. 

Om din hund är rädd

Tänk dig att du är rädd för spindlar. Visst kommer du bli mer rädd för spindlar om du kastas in i ett rum fyllt av spindlar? Du kommer inte anpassa dig utan hotsystemet kommer att dra igång och troligtvis kommer du få panik. Därefter kommer du ha ett trauma som kommer ta lång tid för dig att bearbeta.

Samma sak med hundar och rädslor. Om en hund är rädd ska den absolut inte kastas in i en rastgård. Låt istället hunden se hundar på avstånd, planera dina promenader så risken att möta många hundar minskar. Ju fler lyckade hundmöten desto bättre.

Introducera en ny vän

Ska hunden träffa en ny potentiell hundkompis är det alltid bäst att börja med en promenad tillsammans. Gärna på en neutral plats. Låt inte hundarna hälsa på varandra i kopplet, då finns en risk att de snurrar in sig och blir rädda. När ni promenerat kan det vara klokt att sätta sig på lagom avstånd till varandra och ta en fika ihop. Hundarna lär sig då direkt att koppla av tillsammans. Det här ger rätt förutsättningar för att senare kunna vara lösa tillsammans, både inomhus och utomhus.