Sjukdomsguide: Giftstruma

Det kan vara bra att som djurägare vara påläst om olika sjukdomar för att kunna känna igen symtom, då kan man ge djuret vård i ett tidigt skede. Här är din sjukdomsguide till Giftstruma, den vanligaste hormonella sjukdomen som ofta drabbar äldre katter.

Hypertyreos eller giftstruma som det också kallas, innebär att kattens kropp producerar för mycket sköldkörtelhormon. Kattens sköldkörtel sitter på framsidan av halsen, den styr ämnesomsättningens hastighet och påverkar blodtrycket samt hjärtfrekvensen. Sjukdomen är en väldigt vanlig hormonell sjukdom som oftast drabbar katter som är äldre, runt 13 år gamla.

Symtom och behandling

Symtomen vid giftstruma kan variera. Ofta ökar aptiten och törsten, men trots det går katten ner i vikt. Pälsen kan bli sämre och kräkningar samt diarré förekommer. Katten kan också drabbas av psykiska besvär som rastlöshet och oro, under nätterna jamar den och vandrar mest omkring. I värsta fall blir katten apatisk, det vill säga att den mest ligger stilla och slutar äta. Andra allvarliga symtom är snabb hjärtfrekvens och högt blodryck, orsakat av den höga hormonnivån katten får. Detta kan påverka njurarna och även leda till ett förstorat hjärta eller hjärtsvikt.

Ifall du misstänker att din katt drabbats behöver du besöka veterinär och ta ett blodprov på katten. Behandlingen mot sjukdomen går att göra på olika sätt, allt beror på vad som passar din katt i förhållande till ålder eller till andra sjukdomar. Målet med behandlingen är att sköldkörtelhormonerna ska återgå till att fungera normalt.

Katten kan behandlas med läkemedel, jordfritt foder, jodspruta eller kirurgi. Jodfritt foder ska ätas livet ut för att uppnå effekt, detsamma gäller läkemedel. Jodspruta däremot har en botande effekt. Kirurgi görs sällan nu för tiden eftersom det finns flera andra enklare alternativ. Här kan du läsa mer om varje behandlingsmetod och dess för- och nackdelar.

Källa: Universitetsdjursjukhuset, Agria