Allt fler klonar sina husdjur trots kritik

Runt om i världen betalar sörjande husdjursägare hundratusentals kronor för att få exakta kopior av deras bortgångna pälsklingar. Kloning av husdjur har fått mycket kritik av djurrättsorganisationer, bland annat PETA, som menar att proceduren är oförsvarbar.

Nyligen blev ett fall av kloning i USA uppmärksammat av Expressen. En kvinna klonade sin bortgångna hund och fick tre identiska kopior av den ursprungliga hunden.

Melain Rodriguez, kundtjänstmanager på det amerikanska företaget ViaGen Pets berättar för BBC att företaget har klonat hundratals husdjur hittills.

– Det har växt så mycket sedan vi började med det här, och vi klonar fler och fler husdjur varje år. Vi har valpar som föds varje vecka. Vi gör inte mycket reklam, mycket förs vidare från mun till mun.

Höga kostnader

Den första uppmärksammade kloningen var fåret Dolly. Cellkärnor plockades ut från juverceller hos ett sex år gammalt får. De isolerade cellkärnorna, med sitt DNA, fördes in i obefruktade ägg som saknade cellkärna. Cellerna odlades några dagar och 29 tidiga embryon sattes in i livmodern hos tretton olika surrogattackor. Bara i ett fall lyckades det och 148 dagar efter det att embryot satts in föddes Dolly.

Några länder som utför kloningar av husdjur är USA, Sydkorea och Kina. Det kan kosta upp mot en halv miljon kronor att klona en hund och ungefär 350 tusen kronor för en katt. Många djurägare bevarar celler från deras husdjur hos företag som utför kloning. Cellerna ska användas i framtiden för att klona djuret när processen eventuellt blivit enklare och billigare till följd av mer forskning.

Kritiken

Djurrättsorganisationen PETA är tydliga med deras åsikter om att klona djur. Djuren lider till följd av experimenten kring kloning och PETA anser att det inte finns några ursäkter som rättfärdigar fenomenet.

Elisa Allen, ansvarig för PETA UK, menar även att resultatet av kloningen inte är hundraprocentigt och att djurets personlighet inte går att replikeras. Även ViaGen själva har gått ut och sagt att proceduren innebär osäkerheter.

– Vi vet att vi kan ge dig en genetiskt matching men miljön som det ursprungliga djuret växte upp i går helt enkelt inte att kopiera. Så hur mycket av ”personligheten” hos en valp, kattunge eller kalv är medfödd och hur mycket är miljö? Svaret är att vi helt enkelt inte vet, skriver ViaGen på sin hemsida.

Inom EU är det förbjudet med kloning. År 2015 röstade EU-parlamentet igenom en ändring i förbudet att det inte bara ska gälla djur som är klonade, utan även deras avkommor och produkter från deras avkommor. Djurens välfärd var anledningen till röstningen. Kloning leder ofta till missfall och missbildningar, och dödligheten är hög för de nyfödda djuren. 

Adoption istället för kloning

PETA hänvisar istället till adoption eftersom otroligt många hundar världen över saknar ett hem.

– När man tänker på att miljontals lika fina hundar avlivas i djurhem varje år i brist på ett hem, är kloning desto mer oförsvarligt. Det leder inte bara till ännu fler födslar, det innebär också lidande för djur i laboratorier, menar organisationen.

I Sverige kan du vända dig till bland annat Hundar Utan Hem och Hundstallet för att adoptera en hund som behöver ett nytt kärleksfullt hem.

Källa: PETA, BBC, ViaGen Pets, Gentekniknämnden, EU Parliamentet