Pynta kattsäkert i påsk

Färgglada fjädrar fästa på påskris är förvillande lika vanliga kattleksaker men kan vara direkt livsfarliga för din katt. Här listar vi de viktigaste sakerna att hålla koll på i påsktider för alla kattägare.

En del påskpynt är inte lämpligt för ett hem med katt. Fjädrar med smala ståltrådar, paketsnören och små påskägg kan vara livsfarligt för katter. Ifall påskriset står i en vas, finns risken att din katt välter vasen över sig när den leker med riset. Bättre pyntalternativ är större påskägg som din katt inte kan sätta i halsen eller krukor med vårgrönt kattgräs.

Giftiga växter

Funderar du på att skaffa lite nya växter inför påsken? Liljor av släktena Hemerocallis och Lilium ska du helt undvika ifall du har katt hemma. De kan vara direkt livsfarliga. Ett litet smakprov räcker för att ge katten livshotande njurskador. Alla delar av växten är giftigt för din pälskling, till och med vattnet som blomman stått i.

Många andra krukväxter och snittblommor har irriterande växtsaft som kan orsaka sår på katters munslemhinna, undvik även dessa. Här kan du läsa mer om vilka växter som inte lämpar sig om du har en katt.

Källa: Agria, Agria