Rätt pälsvård – hundfrisören Paulas guide

Bra pälsvård är avgörande för hundens mående. Felaktig eller ingen pälsvård alls kan leda till att hunden får svamp, infektioner och känner obehag. Här är en guide till hur du som hundägare bäst tar hand om din hunds päls.

Som hundfrisör möter jag olika hundar dagligen. Det finns många olika typer av pälsar men alla kräver vård, en del mer och andra mindre. Det är viktigt att du tänker igenom valet av ras när du köper hund, du måste ha möjlighet att lägga ner den mängden tid som pälsvården kräver.

Alla raser ska inte klippas

Korthåriga hundar som exempelvis Beagle och Dalmatiner kräver oftast minimal pälsvård. Dessa raser behöver endast badas vid fällningsperioden eller när hunden är smutsig. Andra hundraser som exempelvis Pudel och Bichon Havanais behöver mycket pälsvård. Badning, föning, borstning och regelbunden klippning är väldigt viktigt. Även kontinuerliga besök hos en hundfrisör är nödvändiga för att hålla hunden fri från tovor.

Dubbelpälsade hundar som Huskys och Shetland Sheepdogs ska du inte klippa eftersom det förstör deras naturliga skydd mot värme och kyla. Ett ordentligt bad hos hundfrisören är nödvändigt vid fällningsperioderna för att bli av med all den lösa underullen som släpper.

Sedan finns det även strävhåriga hundar som Borderterrier eller Affenpinscher. Pälsen på dessa ska plockas bort för hand. Precis som dubbelpälsade hundar ska inte strävhåriga hundar klippas.

Varför är det så viktigt med pälsvård?

Det finns många olika anledningar till varför det är så pass viktigt att ha en god pälsvård på din hund. Tovor på hundar gör ont, det sliter och drar i huden på hunden och känns obekvämt. En smutsig och tovig päls bildar även bakterier och kan orsaka problem. Mycket päls och smuts i öron kan leda till öronifektion. Det är viktigt att hålla rent kring ögon från päls och smuts.

Om din hund har mycket päls under trampdynorna kan det vara bra att raka rent för att undvika svamp. Du kan se att hunden har svamp ifall pälsen på tassarna är röd, då har antagligen fukt samlat sig mellan trampdynorna.

Valet av produkter

Är du osäker på hur du ska sköta din hunds päls på bästa sätt kan du alltid rådfråga en hundfrisör. Det finns otroligt många bra produkter att välja mellan. Viktigt att du använder produkter som är anpassade för hund då det har ett annat PH-värde än de schampon vi människor använder.