Nu ska alla katter ID-märkas enligt lag

Djurskyddet Sverige har tillsammans med tusentals engagerade svenskar påverkat riksdagen att rösta igenom en ny lag. Nu ska kattens status i samhället höjas och färre katter ska behöva leva i hemlöshet.

Ungefär 100 000 katter i Sverige är hemlösa. Antingen har de sprungit bort eller blivit övergivna. Det finns inget krav på att ID-märka katter och därför kan inte en hemlös katt spåras till någon ägare. Nu blir det ändring på det. Den 2 mars röstade riksdagen igenom en ny lag som innebär att det blir obligatoriskt att kattägare ID-märker och registrerar katter.

Djurskyddet har i många år kämpat för att höja kattens status i samhället. Mer än 40 000 människor skrev under en namninsamling där de krävde obligatorisk ID-märkning. Insamlingen lämnades sedan över till regeringen.

Den 17 februari arrangerades en hunddemonstration där hundar och ägare demonstrerade för katternas rättigheter. Syftet var att skälla på politiker utanför riksdagen. Budskapet spreds även online under hashtagen #Stoppakattastrofen! Allt engagemang gjorde förändring och förhoppningsvis leder den nya lagen till att färre katter blir hemlösa.

Källa: Djurskyddet, Djurskyddet