Hoopers – hundtävlingen för ickesportaren

Agility är en fartfylld och rolig tävlingsform, men tyvärr är den inte för alla. Många hopp och snäva svängar kan vara för tufft för en gammal eller fysiskt begränsad hund. Den nya hundsporten Hoopers däremot är en lättare och mer inkluderande aktivitet. Tålamod och ett bra samarbete är allt som krävs.

Hundsporten Hoopers härstammar från USA och har nyligen blivit populär i Europa. Sporten går ut på att hunden ska ta sig igenom en hinderbana som består av bågar eller så kallade hoops, därav sportens namn. Andra hinder är tunnlar, tunnor och staket. Hund och förare behöver ha ett bra samarbete för att bemästra banan. Det unika med Hoopers är att ägaren inte springer med hunden som i Agility. Föraren ska stå på avstånd och dirigera hunden rätt. Den klass som hunden och föraren startar i påverkar hinderbanans avstånd, antal hinder och ordning. 

Hoopers passar alla

Vem som helst kan prova på Hoopers, oavsett fysiska begränsningar hos ägare eller hund. Ras, ålder och storlek på hunden spelar ingen roll eftersom sporten är snäll mot kroppen. Banan inkluderar inga skarpa svängar och vridningar. Hunden behöver inte hoppa över några hinder och det finns inga balansgångar. Alla hinder är säkra från vassa kanter för att undvika skador. Hundar som tävlar måste vara minst 18 månader gamla. 

Under varje tävling finns det en domare som observerar hunden. Det finns även en linjefunktionär som bland annat håller koll på förarens placering i dirigeringsområdet. Om hunden springer förbi eller missar ett hinder så får den inte göra om. Istället ska hunden fortsätta loppet, men det slutgiltiga resultatet påverkas. 

För att vara med och tävla så behöver du vara med i Svenska Hoopersklubben. Här kan du läsa mer.

Källa: Studiefrämjandet, Svenska Hoopersklubben