Alla hjärtans dag närmar sig- så vet du att din katt älskar dig

Ett känt faktum är att vi människor är dåliga på att läsa av kattens kroppsspråk och ansiktsuttryck. Kanske visar din katt dig mer kärlek än vad du tror? Så här kan du känna igen din pälsklings olika sätt att visa uppskattning till dig.

I en studie på University of Guelph i Kanada undersökte forskare om katter använder olika ansiktsuttryck för att visa olika känslor – men också om vi människor klarar av att läsa av våra katter. För att ta reda på det användes 6 300 personer från 85 olika länder som fick titta på 40 videor av katters ansikten.

Studien visade att majoriteten hade svårt att läsa av katterna, endast 13 procent lyckades. Kvinnorna i studien gjorde bättre ifrån sig liksom yrkesgrupper som veterinärer.

Kattens kärleksfulla kroppsspråk

Eftersom katter inte kan förmedla sin kärlek med ord så måste du vara uppmärksam på minspelet och kroppsspråket. Har du märkt att din katt nosbuffar eller att den stryker sig mot dig och lindar svansen runt dina ben? Det är ett tecken på affektion. När katten blinkar mot dig långsamt med avsmalnande ögon så motsvarar det ett leende eller att katten känner positiva känslor. Ytterligare kärleksfulla beteenden att hålla utkik efter är dessa:

  • Högt spinnande: Katter spinner för olika anledningar, bland annat för att kunna slappna av och för att visa tillfredsställelse. Om din katt spinner extra högt så innebär det att den visar extra mycket kärlek till dig. 
  • Blottar magen: Katter visar magen när de är bekväma med någon och känner förtroende, de visar inte sina sårbara kroppsdelar till någon som de är restriktiva mot. När din katt rullar runt och blottar magen så betyder det att den är trygg med dig. 
  • Följer efter dig: Om din katt följer efter dig vart du än går, då vet du att den trivs i ditt sällskap och vill vara nära dig. 
  • Hög svans: Katters svansar avslöjar mycket om vilket humör de är på. Om din katt svajar sin svans högt runt dig då är den glad och nöjd med tillvaron. 
  • Slickar på ditt ansikte: Får du mycket pussar? Då vill din katt visa hur mycket den tycker om dig. Pussar är ett tydligt tecken på vänskap och förtroende.

Källa: Vi i villa, SVT, Kurera