Så blev “Hundar på tuben” en viral succé

Instagrams flöde är oändligt och det är lätt att tröttna på innehållet efter allt scrollande. Men plötsligt dyker en söt bild på en hund i kollektivtrafiken upp och man kan inte låta bli att le. My Olsson är ägaren av det virala Instagramkontot ”Hundar på tuben” som blivit en succé tack vare kärleken till våra fyrbenta vänner. 

Idén bakom “Hundar på tuben” uppstod i och med att My och hennes pojkvän brukade smygfota hundar och skicka till varandra. Hon förstod att de inte var ensamma om detta. När folk ser en gullig hund på stan eller på tuben så smygfotar de och skickar till vänner, menar hon. Att starta upp ett Instagramkonto blev ett sätt för henne att kunna dela med sig av sina hundbilder till fler människor. 

– Det var liksom inte en content-idé eller någon strategi bakom att jag startade upp kontot. Det var verkligen bara att jag då kunde lägga upp bilderna på Instagram istället, säger My.

I början publicerade hon egentagna bilder på hundar i kollektivtrafiken. Så småningom började följare skicka in bilder som de tagit. Smygfoton är roligast, men allt content uppskattas menar hon. 

–Det är superkul när en hund blivit smygfotad och när ägaren sen upptäcker bilden på Instagram och blir glad och kommenterar “nämen det där är ju min hund”. 

Numera kan My välja och vraka bland allt roligt innehåll, vilket hon anser är lyxigt. 

– Det är ju jag som driver kontot men jag skulle inte kunna göra det utan mina följare eftersom de skickar in bilder, det är en delad effort, förklarar hon.

Kontots framgång

My tror att varför kontot är uppskattat beror dels på att de allra flesta tycker om hundar. Det är tacksamt och oskyldigt att göra content på. Bilder på hundar är något som man vill ha i sitt flöde, menar hon. My har även funderat på hundars effekt på oss svenskar i den offentliga miljön. 

– Hundar och småbarn är det som binder oss svenskar samman i det offentliga. Vi skulle ju inte ta kontakt med någon på tunnelbanan, men om det finns en rolig hund eller en gullig unge, då helt plötsligt börjar folk prata med varandra. 

“Hundar på tuben” blev dessvärre hackat i höstas. Kontot hade 55 tusen följare innan det raderades. Hon blev uppmärksammad av SVT och av Nyhetsmorgon som beskrev profilen som det femte största djurkontot i Sverige. My fick börja om från noll i samband med motgången men har nu lyckats komma upp i 13,5 tusen följare igen. Spridningen innan hackningen berodde på att en del influencers uppmärksammade kontot och spred det vidare. Hon har aldrig använt sig av hashtags och skriver oftast inte captions. Kontot är helt enkelt bara för skojs skull. 

När det gäller “Hundar på tubens” framtid så tänker My hålla på så länge hon tycker att det är kul. Hon vill behålla det oskyldiga och vill inte att det blir för mycket “business”. Dock kan hon inte lova att hon aldrig kommer att göra betalda samarbeten men i så fall ska det vara något som hon genuint vill göra. 

–Jag jobbar ju själv med marknadsföring och jag förstår hur framtiden med kontot skulle kunna se ut, men det är inget som jag aktivt jobbar för, förklarar My.