Svenskarna dåligt rustade inför hösten – hundar planeras lämnas ensamma

Jämfört med juli 2020 har det registrerats 22% fler hundar än samma period 2021. Efter en sommar med ledighet och dessförinnan hemmajobb för många på grund av Covid-19 kan hösten bli chockartad för våra hundar då många återgår till fysiska kontor och skolbänkar. Men vad händer med familjens nya pälskling?

Arken Zoos årliga barometerundersökning avslöjar att upp till 36% av svenska husdjursägare planerar att lämna sin hund ensam under arbetsdagen. Däremot är det endast två av fem som tränat sina hundar att vara ensamma längre än fem timmar. Undersökningen visar även att över en tredjedel inte ens har planerat för var hunden ska vara på dagarna under hösten.

Enligt lag får hundar inte vara ensamma längre än sex timmar om dagen. Det finns många lösningar på hur din hund slipper vara ensam om dagarna. Hunddagis (läs mer i vår guide: Att välja rätt hunddagis.), dagmatte och dogwalker är några av de vanligaste lösningarna men vissa arbetsplatser tillåter sina anställda att ha hunden med sig på jobbet. Kontroversiellt enligt vissa – men studier visar att hundar har positiva effekter på arbetsplatser i form av ökad trivsel och minskade stressnivåer. Detta gällde inte bara hundägarna på arbetsplatsen utan även hos arbetskollegorna. 

Men trots goda forskningsresultat är det upp till arbetsgivaren att bestämma om du får ta med dig hunden till jobbet eller inte. Varje arbetsplats bör också ha en policy om förhållningssätt till pälsdjur och enligt Arbetsmiljölagen arbetsgivaren skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra ohälsa eller olycksfall. Det betyder att det inte bara är allergi att ta hänsyn till utan också hundrädsla om det orsakar att en anställd mår dåligt. 

Om du är lyckligt lottad och får ha hunden med dig på jobbet gäller vett och etikett. En hund som skäller eller på annat sätt stör kollegorna är kanske inte bäst lämpad att följa med husse eller matte till jobbet. Det kan vara en god idé att se till att hunden inte springer omkring lös utan håller sig till din plats. Enkelt fixat om du har ett eget kontor men om du sitter i ett öppet kontorslandskap kan du använda kompostgaller eller en egen plats till hunden. 

Källa: Göteborgsposten, Arbetsmiljöverket, Arken Zoo