Lär dig förstå din katt

Kvinna med katt i famnen.

Katter har ett rykte om sig att vara oberäkneliga och kryptiska. Men allt handlar om att vi människor är dåliga på att läsa av kattens kroppsspråk och ansiktsuttryck. Tittar du efter rätt tecken kommer du snart märka om din katt är avslappnad, arg eller lättad.

I en studie på University of Guelph i Kanada undersökte forskare om katter använder olika ansiktsuttryck för att visa olika känslor – men också om vi människor klarar av att läsa av våra katter. För att ta reda på det användes 6 300 personer från 85 olika länder som fick titta på 40 videor av katters ansikten.

Studien visade att majoriteten hade svårt att läsa av katterna, endast 13 procent lyckades. Kvinnorna i studien gjorde bättre ifrån sig liksom yrkesgrupper som veterinärer.

Katt som ligger och sover i en fåtölj.
Foto: Josefin Petersson

Tre nya sätt din katt visar känslor på

Katter kan varken le eller med ord beskriva hur mycket de tycker om och litar på sin ägare – men de visar tillgivenhet på andra sätt. Du måste bara kunna läsa av kroppsspråk och minspel. Tecken så som nosbuffar eller när de stryker sig runt benen och nästan lindar svansen runt benen är ett sätt att kommunicera. Kattens ögon kan dessutom vara en motsvarighet till ett leende genom långsamma blinkningar.

  • Avsmalnade ögon: Kan vara ett tecken på positiva känslor hos katter, kallas även för långsamma blinksekvenser. Det är en sekvens där katten blinkar ett flertal gånger halvvägs. Som sedan följs av en längre blinkning med helt stängda ögon, eller en längre stunds blinkning med halvstängda ögon.
  • Kommunicera genom att härma: Du kan kommunicera med din katt genom dessa blinkningarna. Studien med 21 katter visade att katternas långsamma blinkningar förekom oftare som svar på blinkningar från ägaren jämfört med de gånger ägaren inte blinkade.
  • Kan även kommunicera med okända: Katterna i studien närmade sig även personer som inte var ägaren om de blinkade mot katten.

Fem andra tecken du bör känna till

  • Nöjd och avslappnad: Öronen är upprätta och framåtriktade, morrhåren är avslappnade. Ögonen är halvstängda och blinkar de sakta visar de att katten känner sig trygg. Står katten upp har de svansen högt med en lätt böj på tippen. Ligger de ner har de tassarna instoppade under sig.
  • Arg: Oftast börjar katten väsa, munnen är öppen och katten visar tänderna med uppspärrade ögon och tunna pupiller. Öronen ligger mot huvudet och pekar bakåt, morrhåren riktar sig bort från ansiktet. Svansen står rakt ut eller lindar sig runt eller under kroppen. Antingen står den upp för att göra sig stor och hotfull eller ligger den lågt för att vara redo att attackera.
  • Orolig: Om din katt sänker huvudet, kurar ihop sig samt höjer ryggen kan det vara ett tecken på att den är ängslig. Katten svänger ofta svansen från sida till sida och morrhåren sveps antingen mot sidan eller rakt fram. Ögonen är helt öppna och pupillerna förstorade. Öronen skannar av omgivningen eller så ligger de mot huvudet.
  • Rädd: En rädd katt sänker huvudet med öron och morrhår platt mot huvudet. Antingen svänger den med svansen fram och tillbaka eller så lägger den svansen under sig och spärrar upp ögonen. Ibland väser den och höjer ryggen men den kan bara dra sig undan. Freda katten mot hotet snabbt och försökt inte trösta, katten ser då dig som ett hot.
  • Lättad: När din katt återgår efter att ha varit orolig och rädd brukar öron, ögon, morrhår, kropp och svans tydligt slappna av igen. De kan också börja stretcha kroppen för att släppa på spänningen. Vissa börjar även gäspa, tvätta sig och vänder sig om för att stänga ögonen till hälften som när den är avslappnad.

Källor: SVT, Kurera och Bozita.