Smådjurens räddare i nöden

I Sverige finns det många organisationer som verkar för att hjälpa smådjur i nöd, några av dessa är Råtthjälpen, Marsvinshjälpen och Tigerharen. Nedan kan du läsa om deras arbete och hur du på olika sätt kan bidra.

Enligt en undersökning av Agria 2017 äger 164 000 hushåll ett eller flera smådjur såsom kaniner, fåglar, hamstrar, marsvin, möss eller råttor. Antalet kaniner och marsvin har enligt Agria dessutom ökat det senaste året på grund av coronapandemin.

Hundar och katter får enligt lag inte säljas i djuraffärer, men det finns ingen sådan lag för smådjur. Enligt Djurens Rätt är det ett problem då det är svårt att veta hur och var smådjur i djuraffärer har fötts upp. Försäljning i djuraffärer ökar även risken för impulsköp och plötsligt blir husdjuret en börda och lämnas ensam ute i det vilda. Har de tur hittas de av ideella hjälporganisationer, annars slutar det i en plågsam död. Var därför noga med att tänka igenom ett köp av ett nytt husdjur och köp inte från en djuraffär – adoptera från en hjälporganisation istället.

Vilken organisation du bör vända dig till beror på hur du vill hjälpa till och vilken sorts smådjur du är intresserad av. Här listar vi några av landets största smådjursorganisationer.

Råtthjälpen

En tamråtta, tammus, guldhamster, dvärghamster, gerbil och degu.

Råtthjälpen är en ideell förening som aktivt verkar för att minska antalet utsatta tamråttor i Sverige. Detta gör de genom omplacering i jourhem hos deras medlemmar, innan ett permanent hem dyker upp. Jourhemmen finns runt om i hela Sverige. De verkar även för att öka kunskapen om tamråttan och höja deras status som sällskapsdjur. På så sätt kan de förhindra att tamråttor far illa på grund av okunskap.

Om du vill stödja deras arbete kan du ställa upp som jourhem eller adoptera ett djur från ett jourhem. De tar hand om följande smådjur, tamråtta, tammus, gerbil, guldhamster, dvärghamster, chinchilla och degu. Här kan du läsa mer om organisationen.

Marsvinshjälpen

Tre stycken marsvin på rad.

Den ideella föreningen Marsvinshjälpen har som syfte att sprida kunskap om hur du ska ta hand om marsvin. I den utsträckning de har möjlighet hjälper de till att omplacera marsvin som behöver ett nytt hem. Bakom organisationen står Mia och Monica som själva står för så kallade marsvinshotell i Vallentuna och norr om Upplands Väsby. Marsvinshjälpen har en grupp på Facebook där besökare antingen kan visa intresse att ta hand om ett marsvin som behöver omplaceras eller själv lägga ut ett inlägg om besökaren behöver omplacera sitt eget marsvin. Här hittar du deras Facebooksida.

Tigerharen

En kanin, höna och tupp.

Den ideella organisationen Tigerharen som startade 2004 tar hänsyn till djurrättslagar och är en vegansk djurfristad. 2017 köpte de en egen gård med målet att skapa en plats för djur där de får finnas till för sin egen skull och leva sitt liv på sina egna villkor. Du kan själv bidra till Tigerharens arbete på många olika sätt, bland annat skänka pengar, bidra med saker eller adoptera ett djur. Just nu kan du adoptera hönor, tuppar och kaniner från Tigerharen. Läs mer om deras arbete här på deras hemsida.

Rädda Djuren

En kanin, katt, marsvin, hund.

Rädda Djuren är ett ideellt djurhem i Örebro som tar hand om och hjälper djur i nöd. Djurhemmet tar hand och hjälper alla sorters djur som är hemlösa eller avlivningshotade från hela Sverige. De flesta djur får stanna hos Rädda Djuren livet ut, medan andra adopteras och kommer till ett nytt hem. På så sätt kan djurhemmet hjälpa och rädda fler djur. Om du vill bidra till Rädda Djurens arbete kan du donera och hjälpa till ekonomiskt, donera saker och adoptera djur från djurhemmet. Vill du läsa mer om Rädda Djurens arbete kan du gå in på deras hemsida här.

Djurens Vänner Skåne

En kanin, hamster, marsvin, hund, fågel och katt.

En av 17 lokalföreningar inom riksorganisationen Djurens Vänner är Djurens Vänner Skåne. De slog upp dörrarna 2015 och tar emot hemlösa och övergivna djur. Innan djuren omplaceras till nya hem ses de över så att de är friska. De tar hand om både katter och hundar men också smådjur, främst kaniner och marsvin. De får även in hamstrar, chinchillor och olika burfåglar. Du kan hjälpa föreningen på många sätt, dels genom att adoptera ett djur, donera pengar och donera saker till verksamheten. Läs mer om deras arbete här på deras hemsida.

Förutom djurhemmet i Skåne har Djurens Vänner även djurhem i Borlänge, Uppsala, Karlstad, Stockholm, Nyköping, Lidköping, Uddevalla, Tranås, Göteborg, Borås, Jönköping, Nässjö, Vetlanda, Värnamo, Växjö och Mönsterås.

Eragons

Tre stycken marsvin på rad.

Den ideella föreningen Eragons startade 2005 i Göteborg. Sedan dess har de omplacerat 200-300 marsvin per år. Eragons driver även ett pensionat där de kan ta hand om ditt marsvin en kortare period. Dessutom erbjuder de kloklippning och skötsel av marsvin helt gratis. De har även försäljning av foder och tillbehör. Du kan läsa mer om deras arbete här på deras hemsida. Där hittar du även deras Facebookgrupp där du kan ställa frågor om marsvin.

Bilderna i den här artikeln är genrebilder och har inte med organisationerna i artikeln att göra.

Källa: Agrias undersökning 2017 & ökningen under pandemin, Djurens Rätt.