Guide: Så gör du om din hund springer bort

Att ens hund skulle springa bort är en hundägares värsta mardröm. I en sådan panikartad situation kan det vara svårt att behålla lugnet och veta vad man ska göra. Här är en guide som är bra att spara som bokmärke om det som inte får hända ändå skulle inträffa. Det gäller att agera snabbt och metodiskt, en bortsprungen hund är ofta rädd och blir snabbt skygg.

  1. Är din hund registrerad i SKK och/eller Jordbruksverket? På DjurID.se (SKKs tjänst) kan du anmäla din hund försvunnen. Se till att dina kontaktuppgifter stämmer om någon skulle hitta din hund. OBS! Funkar endast om din hund är chipmärkt och registrerad på förhand. 
  2. Kontakta polisen direkt och anmäl hunden försvunnen på 11414 eller via deras e-tjänst.
  3. Stanna kvar i området om möjligt! Om inte, lämna kvar något som luktar hemma. Ofta kommer hunden tillbaka till platsen. 
  4. Ring in hjälp och ta hjälp från de som erbjuder. Gör en efterlysning i området och sätt upp lappar eller dylikt. Kontakta även närliggande företag och djurhem. Många områden har egna Facebook-grupper som kan vara till hjälp, be folk dela ditt inlägg i relevanta grupper. Tips! Gå med i Missing Dogs Sweden på Facebook. 
  5. Organisera skallgångskedjor och sökgrupp. Anlita en eventuell ID-hund som kan hjälpa till att spåra den bortsprungna hunden. Här kan du hitta tillgänglig ID-hund i ditt område. 
  6. Placera ut mat som avger stark doft i området den sprang bort. Exempelvis vom eller grilla bacon på en engångsgrill.

Källa: SKK, Hundstråket, ID-hund.se