Ny guide till hundvänliga hotell

Många hotell erbjuder även fyrbenta vänner övernattning men tillgången är otydlig och snårig. Charlotte Raboff såg en möjlighet att skapa en guide för hotelljagande hundägare och lanserade nyligen tjänsten Hundvänliga Hotell.

När Charlotte Raboff skaffade hund förra året insåg hon hur svårt det var att få en översikt över hundvänliga hotell. Med många års erfarenhet av digitala tjänster i resebranschen i ryggen tog sig an uppgiften att skapa guiden hon själv saknade. Resultatet blev sajten Hundvänliga Hotell.

– Förra året skaffade vi lille Lennart, en dvärgtax, och när vi skulle bo på hotell under semestern upptäckte jag hur svårt det var att enkelt få en översikt över hundvänliga hotell. På de stora bokningssajterna framgår det inte tydligt om det kostar något att ta med sig sin hund, vilka rum man kan boka och framförallt ville jag veta var på hotellet hunden får vara med, säger Charlotte.

Hundvänliga Hotells grundare Charlotte Raboff med dvärgtaxen Lennart.

Vad betyder “hundvänligt”?
– Ett hundvänligt hotell är alla hotell som välkomnar hundar, sen skiljer det sig väldigt mycket mellan hotellen. Vissa tar extra betalt per natt, andra per vistelse och en hel del tar inget extra alls. Det är också väldigt olika vilka utrymmen som är ok för hunden att vara med i, om man får ta med hunden till frukost, om man kan sitta med sin hund i lobbyn etc, säger hon.

Charlotte har gjort urvalet på egen hand men börjar också bli kontaktad av hundägare som vill tipsa om sina favorithotell.

Växande målgrupp

Med en växande skara hundägare i Sverige har många hotell börjat få upp ögonen för målgruppen och dess potential. Många hundvänliga hotell ger till exempel sina fyrbenta gäster ett litet välkomstkit vid ankomst.
– Man kan också få låna hundbädd och mat- och vattenskål. Här har hotellen en enorm potential att skapa något unik för sina fyrbenta gäster. Det är så lite som krävs för att få en positiv respons från gästen och gratis marknadsföring, säger Charlotte. 

– Självklart skall det finnas en liten påse med hundgodis på rummet, gärna med hundens namn på, en karta med hundvänliga ställen i närheten och parker, promenadstigar utsatta, hundbad om det finns eller hundrastgård i närheten. Jag tycker också det positivt för både hundägare och andra gäster om man visar med en skylt att vid de här borden är hundar välkomna. Vid frukosten kan det till exempel finnas köttbullar för hundar, mera som en rolig grej och något som säkert skulle spridas lätt på sociala medier.

Amerikanska hotell i framkant

Trots att Sveriges hotellbransch börjar anpassa sig till hundägare och många hotell redan är hundvänliga saknas nästan alltid information om det på hemsidor och bokningstjänster.
– Amerikanska hotell är mycket duktigare på att paketera upplevelsen för hundägare och skapa bra och tydlig information på sina hemsidor, säger Charlotte, som hoppas på en sommar på resande fot.

– Jag har inte varit med Lennart på så många hotell ännu men hoppas på många fina hotellupplevelser med honom och husse i sommar.

Planerar du också en vistelse för dig och din pälskling? Gå in på Hundvänliga Hotell och sök på önskad stad för att se tillgängliga hotell. Trevlig resa!