En dag på Java Whiskers

En latte, kanelbulle och lite kattgos, tack. Sveriges första kattcafé öppnade portarna i februari 2019. Häng med en dag på Java Whiskers! 

Mitt i centrala Stockholm ligger ett ovanligt kafé. Java Whiskers hjälper hemlösa katter att hitta deras nya föralltid-hem. De vill även skapa en lugn och avkopplande miljö där alla ska känna sig välkomna oavsett kattintresse. 

Så här ser en dag ut för kissarna på Sveriges enda kattkafé.

Klockan 10.30: Dags för dagens första måltid.

Klockan 11.00: Personalen gör rent både kattlådor och sängar i katternas område.

Personalen städar minst två gånger per dag. Lilla Tösen är nyfiken och tittar på.

Klockan 14.00: Kaféet öppnar för gäster som vill ta en kopp kaffe och mysa med katterna.

Klockan 14.00-18.00: Katterna pysslas om av gäster och personal med gos, borstning och bus.

Personalen leker och myser med katterna. Nisse är katten på bild.
Varje dag borstar personalen pälsarna på katterna. Här är det Sune som blir fin. 

Klockan 18.00: Sista gästen går hem och katterna förbereds för natten.

Sune håller tass. 

Klockan 20.00: God natt!

Katten Gustav, 6 år. Läs mer om honom på hemsidan.  

Samarbete med Djurens Chans

Högst nio katter bor på kaféet samtidigt och alla är möjliga att adoptera. I genomsnitt stannar katterna 2-3 månader innan de får flytta till sitt nya hem. Tillsammans med den ideella föreningen Djurens Chans har Java Whiskers gett över 100 katter en möjlighet att hitta sina nya föralltid-hem.

För att försäkra sig om att katterna mår bra har Java Whiskers ett nära samarbete med Djurens Chans, både inför att de flyttar in, under tiden de bor på kaféet och i processen att hitta ett nytt hem. Det är grundläggande att katterna trivs och hittar ett nytt kärleksfullt hem som passar deras behov.  

För att besöka kaféet måste du boka tid online. Max 14 personer per timme får vistas i catloungen. Detta både för att säkerställa en lugn miljö inne i loungen, katternas välmående och att besökare har ett säkert avstånd till varandra.

Innan besökarna är tillåtna att gå in i catloungen går personalen igenom kaféets regler som måste följas av alla besökare.

Dextra.

Lilla Dextra, 8 månader, är en blyg kattjej som personalen inte ens kunde gå nära utan att hon fräste de första två veckorna. Hon har utvecklats enormt och nu kan de leka med henne, gå närmre och vid några få fall har personalen till och med kunnat klappa henne. Läs mer om Dextra på hemsidan.

Emma. Mer info finns på hemsidan
Sune, Emma och Nisse har möte.  

Följ gärna Java Whiskers på Instagram & Facebook.