Guide: Lämna hunden ensam hemma

Hundar är flockdjur och det ligger i deras natur att vilja vara med sin familj. Långt ifrån alla hundar känner sig trygga med att vara hemma själva flera timmar i sträck. Vad säger lagen? Och vad kan du göra som ägare för att skapa en så trygg miljö som möjligt för hunden? 

Som hundägare är det ditt ansvar att din hunds behov tillgodoses varje dag både fysiskt och mentalt. Enligt Jordbruksverket måste en hund rastas var sjätte timme dagtid vilket innebär att den inte heller bör vara hemma ensam längre än så. Valpar och äldre hundar behöver rastas oftare än så. Om du bor på landet eller i hus med hundgård måste du rasta den på en annan plats minst en gång per dag. 

Det bästa sättet att få din hund trygg hemma ensam är att träna den långsamt över tid från att den är valp, ett steg i taget. En bra början är att lära hunden att vara ensam i ett annat rum i hemmet för att till sist vara ensam hemma. Först korta stunder och sen utöka tiden successivt i en takt där hunden inte går upp i varv eller känner sig otrygg. Om du bor i en stor lägenhet eller hus kan det vara en god idé att begränsa ytan som hunden får vara på, här kan kompostgaller vara behjälpligt för att skärma av delar av hemmet. 

Förutom träning finns andra knep och produkter som kan underlätta både för dig som husse eller matte och för hunden. 

Feromonprodukter

Tiken utsöndrar feromoner från sitt juverområde som lugnar valparna. Feromoner finns som syntetisk produkt (Adaptil) som vissa hundar kan uppleva som lugnande och kan på så sätt underlätta vid ensamträning. 

Hundvänlig musik

Viss forskning visar att musik lugnar hundar. På Spotify finns en uppsjö spellistor anpassade för att lugna våra pälsklingar.  

Kameror

Håll koll på din hund medan du är borta med hjälp av en kamera som du enkelt kan se från din smartphone. Vissa kameror kan även ge mat genom telefonen och möjliggör att du kan prata med dig hund genom kameran. 

Källa: Agria, Jordbruksverket