Därför blir katter galna av kattmynta

Visste du att alla kattdjur, även lejon, reagerar på kattmynta? Ungefär hälften av alla individer bland tamkatter påverkas på något sätt av oljan hepatalakton som finns i kattmynta. Här är hemligheten bakom örtens extasframkallande effekter.

Katter som inandas kattmynta (Nepeta cataria) kan nästan verka höga eller sinnesförändrade. Du har säkert sett en katt gå från stilla till “galen” på bara någon minut efter att den fått kattmynta framför sig. Hemligheten till effekten är att den påminner om ett ämne som även finns i honkattens urin. 

Även mer reserverade katter kan bli otroligt energiska när de utsätts för kattmynta, som kan finnas i leksaker, kattgodis eller i pulverformat. Kattmynta orsakar inga bestående skador men katten kan bli tillvand om den utsätts för ofta. Effekterna är kortvariga och varar oftast bara i fem till femton minuter. Efter det dröjer det några timmar innan din katt blir intresserad av kattmynta igen

Inte för stressade katter

Tänk på att vissa katter kan uppleva doften som stressande och om din katt en känslig och stressad individ från början är det bättre att prova att använda sig av exempelvis Feliway alternativt Zylkene. Feliway används framför allt om katten är osäker och otrygg i sitt revir. Zylkene kan ge en rogivande effekt om katten lätt går upp i varv.

Källa: Agria, Arken Zoo