Kattens olika färger

Kattens färger är en hel vetenskap. Det finns ett otroligt stort antal beskrivningar av kombinationer – rasen perser förekommer till exempel i drygt 300 färgvarianter.

Trots att kattens päls kan visa en mängd olika färger finns det egentligen bara två sorters pigment; rött och svart. Pigmentkornen kan ge intensiv (solid/fullfärg) eller utspädd färg (dilution). Ett vanligt ord för att beskriva en katts färgkombination är agouti, som betyder mönstrad päls. De vanligaste agoutimönstren är tabby, tigré eller spotted.

En enfärgad katt kallas non-agouti eller solid och det innebär att att pälsen inte har något mönster. Här finns bland annat svart, vit, röd, choklad och lila (utspädd choklad). En grå katt benämns som blå och en beige katt kallas för creme. 

Färg och temperament

Den som ska köpa katt kan faktiskt få en fingervisning om dess temperament genom att titta på färgen.

– Generellt kan man se att pälsfärgen är kopplad till temperamentet. Sen finns det alltid undantag eftersom alla katter är individer, säger Eta Kvarnbergs, som föder upp Brittiskt korthår, till Norrköpings Tidningar.

– Colourpointtecknade (siamestecknad) katter är nästan alltid de livligaste. Teckningen kommer från att man långt tillbaka har parat in siames i rasen, säger Eta Kvarnbergs.

Utspädda, eller diluterade färger som det heter på kattspråk, ger ett lugnare temperament. Ju mer färg, desto färgstarkare katt. Katter med den typiska siamesmasken där ansikte, öron, tassar och svans är mörkare färgad än kroppen har generellt sett ett livligare temperament. Även sköldpaddsfärgen brukar förknippas med ett kaxigt temperament. 

Sjukdomar

Vad man vet finns inga sjukdomar kopplade till särskilda färger, men den gen som ger silverfärg kan vara kopplad till en något tunnare benstomme och lynnigare temperament.

Källa: SVERAK, Norrköpings Tidningar