Så få borstar tänderna på sin hund

Enligt en enkätundersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet borstar endast 4% av Sveriges hundägare tänderna på sin hund varje dag. Detta trots att över 80% av alla hundar över tre år är drabbade av parodontit som är inflammation i munnen och en tandlossningssjukdom. 

Istället förlitar sig många hundägare på andra metoder som påstås vara vårdande för tänderna som exempelvis olika typer av tuggben. Studien visar att hälften av hundägare anser att tuggben för god tandhälsa gör skillnad och ännu fler, 73%, att tuggben tillverkade av hud eller torkade grisöron ska göra positiv skillnad för hundens tänder. Däremot visar tidigare studier att tuggben inte är tillräckligt för att upprätthålla god tandhälsa. Det bästa är tveklöst att borsta tänderna på sin hund varje dag. 

Många ger upp på tandborstningen

Studien visar att en fjärdedel av de som försökt komma igång med tandborstningen ger upp. Däremot finns det hopp, en av tre hundägare säger att de skulle kunna tänka sig att borsta hundens tänder dagligen. 

Forskarna bakom artikeln är verksamma vid Sveriges lantbruksuniversitet, Chalmers tekniska högskola och AniCura Djursjukhuset Albano. Studien har finansierats av Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm samt Svenska Djurskyddsföreningen.

Tandborste eller fingertuta?

Det finns flera olika alternativ för dig som ska börja borsta din hunds tänder. En tandborste kan vara svår att få in i munnen på en liten hund, då kan en fingertuta vara enklare. Tandkräm med leversmak kan få den mest svårflörtade hunden att gå med på tandborstning även om det går lika bra att borsta med vatten. Det är den mekaniska rörelsen vid tandborstning som gör skillnad.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet, Apotek Hjärtat